Selectie Films

After Life

In de tweede film van de Japanse regisseur Hirokazu Kore-eda moeten pas overledenen in een verlopen filmstudio binnen een week een herinnering uitkiezen om mee te nemen naar de eeuwigheid. Verrassende lichte bijna-komedie, die meer over film gaat dan over metafysica. Amsterdam: Rialto. Den Haag: Haags Filmhuis. Utrecht: 't Hoogt.

Analyze This

Robert De Niro speelt een mafiabaas met angstaanvallen die in analyse gaat bij een psychiater in een komedie van Harald Ramis die de vloer aanveegt met elke grondregel van de psychoanalyse. De Niro weet de platte grappen meesterlijk te brengen. In meer dan 21 theaters.

Deconstructing Harry

Woody Allens portret van een door writer's block geplaagde en door zijn familie gehate schrijver die op weg is naar zijn oude universiteit om daar gehuldigd te worden. Boekfragmenten waarin een verzonnen alterego met zijn omgeving worstelt, wilde fantasieën, flashbacks en de werkelijkheid werden ingenieus vervlochten tot een geheel vol geestig verwoorde ergernis en wanhoop. Amsterdam: De Uitkijk. Den Haag: Babylon. Groningen: Poelestraat. Rotterdam: Lantaren/Venster.

Eyes Wide Shut

Laatste film van Stanley Kubrick (1928-1999), vrij naar Arthur Schnitzlers Traumnovelle, laat een New-Yorkse arts (Tom Cruise) dolen door een droomwereld van overspelige seksuele fantasieën. Wonderlijk cerebrale film vol tastbare beelden, gaat recht tegen de mode in, maar doet volledig recht aan de reputatie van Kubrick als groot filmmaker. In meer dan 51 theaters.

Tu Ridi

Net als in Kaos baseerden Paolo en Vittorio Taviani zich op personages uit de Siciliaanse novellen van Pirandello voor dit tweeluik over de onontkoombaarheid van een gewelddadige dood. Kunst en wetenschap bieden troost, in meesterlijk vormgegeven en intensief geobserveerde details. Amsterdam: Desmet. Rotterdam: Lantaren/Venster. Den Haag: Haags Filmhuis. Utrecht: 't Hoogt.

En verder

Existenz in meer dan 8 theaters; Festen in meer dan 8 theaters; Happiness in meer dan 9 theaters; Hideous Kinky Amersfoort: De Lieve Vrouw. Amsterdam: Cinecenter. Delft: Filmhuis Lumen. Leiden: Kijkhuis Leiden. Nijmegen: Cinemariënburg. Utrecht: City/Movies; La vie rêvée des Anges Deventer: Filmhuis De Keizer. Emmen: Euro. Gouda: Filmhuis Gouda. Leeuwarden: Filmhuis Leeuwarden. Helmond: Filmhuis Helmond; Regeneration Amsterdam: Desmet; Shakespeare in love Amstelveen: Cinema Amstelveen. Amsterdam: De Uitkijk. Dordrecht: Filmhuis Cinode. Eindhoven: Plaza Futura. Zaandam: De Fabriek; The Thomas Crown Affair in meer dan 39 theaters.