Schröder beschuldigt voorganger

De Duitse bondskanselier Gerhard Schröder (SPD) heeft het vorige kabinet van Helmut Kohl ervan beschuldigd verantwoordelijk te zijn voor de hoge schuldenberg.

,,Daarom zijn wij genoodzaakt met bezuinigingen tegen te sturen'', zei Schröder vandaag in een toespraak tijdens het begrotingsdebat in de Berlijnse Rijksdag.

Schröder, die na dramatische verliezen in de deelstaten de gunst van de kiezer probeert te heroveren, verdedigde het bezuinigingsprogramma van 30 miljard van de rood-groene regering strijdlustig. Schröder voelde zich gesterkt door de woorden van de Amerikaanse president Bill Clinton, die volgens de International Herald Tribune, de kanselier had gebeld om hem een hart onder de riem te steken.Het was niet ongebruikelijk voor een leider in het begin van zijn regeerperiode door een dal te gaan, zei Clinton. `Stay on course', ofwel `koers houden' was het devies van de president aan Schröder temidden van de crisis. Dat trachtte de kanselier te doen. Maar een zogenaamde `bloed-zweet-en-tranen' toespraak, waarop zijn parlementariërs wachtten, ontbrak.

Zakelijk rekende Schröder de Bondsdag voor, dat tijdens de regering-Kohl de staatsschuld was opgelopen van 300 miljard mark naar 1.500 miljard mark. Per jaar moet 82 miljard aan rente worden betaald, per minuut 150.000 mark. Wil de staat in de toekomst nog kunnen handelen en de massawerkloosheid kunnen bestrijden, zijn tegenmaatregelen onontkoombaar, aldus Schröder.

Hij wees op de grote noodzaak van hervormingen in Duitsland. ,,Als politieke en sociale veranderingen onmogelijk blijken te zijn, omdat we op onwil stuiten, dan zal het land nog hardhandig wakker schrikken'', waarschuwde Schröder. Hij onderstreepte dat de regering vast van plan is het zogenaamde `toekomstprogramma' door te zetten, dat in bezuinigingen voorziet en op hervorming van het sociale- en pensioenstelsel koerst.

Schröder staat door de aanhoudende verkiezingsnederlagen (Europese verkiezingen,Hessen, Saarland, Thüringen, Noordrijn-Westfalen) onder groeiende druk van zijn eigen partij. Vooral in Saarland en het Roergebied, het hart van de sociaal-democratie, neemt de kritiek op Schröder toe.

Vooral de belastingverlaging voor ondernemers, en de loonmatiging voor ambtenaren en gepensioneerden, die twee jaar lang enkel de inflatie vergoed krijgen, is bij de linkervleugel van de partij en de vakbeweging op zware kritiek gestoten. Maar Schröder onderstreepte in het debat gisteren dat er ,,geen alternatief'' is voor de huidige regeringskoers.

    • Michèle de Waard