PSV gaat ten onder aan bescheidenheid

Met wat meer bluf en bravoure in plaats van bescheidenheid had PSV gisteravond tegen Bayern München voor een stunt kunnen zorgen. Pas in de slotfase van de wedstrijd groeide het besef dat het kwaliteitsverschil tussen beide teams minder groot was dan werd verwacht. Toen pas gaf trainer Erik Gerets zijn team opdracht met offensief voetbal een 2-1 achterstand weg te werken, PSV zette de finalist van de Champions League van vorig seizoen onder grote druk, maar kwam tijd tekort om nog een gelijkspel uit het vuur te slepen.

De kater was achteraf des te groter omdat Van Bommel in de blessuretijd werd bestraft met een rode kaart. De jonge middenvelder gaf Matthäus een zet in rug toen de Duitser de bal weg tikte bij een vrije trap. De veteraan ging theatraal naar de grond, de Franse arbiter Veissiere beschouwde het als een zwaar vergrijp en zond Van Bommel van het veld.

Vooraf had Gerets zijn team al in de rol van de underdog gemanoeuvreerd door binnen zijn formatie aanpassingen aan te kondigen. Voorzitter Van Raaij noemde PSV het NEC van de Champions League. Puur financieel gezien had hij daar misschien wel gelijk in. De selectie van Bayern München is zo uitgebreid dat coach Hitzfeld het zich zelfs kon permitteren internationals op de tribune te laten plaatsnemen. Maar voetbal is niet altijd een kwestie van geld, zoals Ajax halverwege dit decennium heeft aangetoond. Nu stelde PSV zich in het Olympia-stadion wel heel nederig op.

Gerets bleef achteraf volharden in de opvatting dat zijn strategie goed was geweest. Hij refereerde aan de kansen die met name Van Nistelrooy had gehad om tenminste een gelijkspel af te dwingen. ,,Als Ruud die wel zou hebben benut was ik een fantastische trainer geweest. Nu ben ik misschien in de ogen van velen een Scheiss-coach'', zei de de Belg.

Gerets kreeg met die uitspraak in de perszaal van het Olympia-stadion de lachers op zijn hand. Ook toen hij de tolk vriendelijk bedankte voor zijn aanwezigheid en zelf de Duitse vertaling op zich nam. Maar hij omzeilde zo het onderwerp waar het werkelijk om ging. In zijn basisteam had Gerets het tandem Van Bommel-Vogel, dat in de Nederlandse competitie zo succesvol is, uit elkaar gehaald. Misschien zou hij dat nooit hebben gedaan als Ooijer niet met een gebroken enkel thuis had gezeten.

Gerets stelde Vogel op als rechtsback en hij liet Nikiforov op het middenveld Van Bommel assisteren. Het gevolg was dat Dirkx de vrije man werd, maar daarvoor heeft de verdediger niet de kwaliteiten. Logischer was geweest dat Faber rechtsback was gaan spelen en Nikiforov in het centrum als stopper had gefungeerd. Opmerkelijk was ook de aanwezigheid van Iwan. De Pool, die onopvallend speelde, heeft dit seizoen nog weinig wedstrijdritme opgedaan.

De PSV-trainer gaf toe dat Dirkx vaker had moeten inschuiven naar het middenveld. Maar aan het experiment met Vogel wilde hij geen negatief oordeel verbinden. ,,Ik wil het niet eens een experiment noemen. Hij heeft daar vroeger altijd gespeeld. Barcelona had hem als rechts of linksback willen hebben. Zo'n gigantisch risico nam ik daar dus niet mee.'' Niettemin scoorde de directe tegenstander van Vogel, Paulo Sergio, beide treffers voor Bayern. Het was bijna acrobatiek wat de Braziliaan deed. Maar hij kreeg ook de gelegenheid voor een paar hoogstandjes omdat Vogel zich niet goed opstelde. Paulo Sergio zou de wedstrijd niet uitspelen. Als gevolg van een botsing met zijn ploeggenoot Kuffour werd hij geblesseerd aan het bekken per brancard van het veld gedragen.

Na de openingstreffer van de Paulo Sergio in de elfde minuut, toen hij met een listig boogballetje Vogel het nakijken gaf, bleef PSV te veel respect tonen voor Bayern. Pas in de slotfase van de eerste helft trok de Eindhovense ploeg wat meer op avontuur. Het offensieve spel moest voornamelijk van Van Nistelrooy en Nilis komen. Toen Khokhlov een kwartier na rust een combinatie opzette met Nilis was het wel raak. De Belg speelde de bal tussen Jeremies en Matthaüs door en Khokhlov rondde de combinatie prachtig af met een schot hoog in het doel. Kort daarna had Van Nistelrooy alle kans op 1-2. Na een lange rush zette doelman Kahn net op tijd zijn voet tegen de bal. Het viel Van Nistelrooy nauwelijks kwalijk te nemen, hij moest zoals wel vaker van te ver komen. Het winnende doelpunt viel vervolgens toch aan de andere kant. Door een wonderschone hakbal zette Paulo Sergio na aangeven van invaller Jancker en een pass van Kuffour PSV weer op achterstand.

In de slotfase trok Gerets alle registers open. Bruggink (voor Dirkx) en Bouma (voor Nikiforov) kwamen in het veld. Het onverzettelijke Bayern hield echter stand en liet zich niet zo verrassen als in de Champions League-finale tegen Manchester United. Gerets: ,,Als we zo waren begonnen hadden we met 3-0 verloren. De kritiek komt altijd achteraf.''

Een extra tegenslag was de rode kaart voor Van Bommel. Ofschoon Matthäus zich aanstelde, had de Limburger zijn zelfbeheersing niet mogen verliezen, vond Gerets. ,,Ik neem hem dit toch wel een beetje kwalijk. Op die positie is dit het slechtste wat mij en PSV kunnen overkomen. Je weet dat Matthäus maar een klein zetje nodig heeft. Ik heb met hem ook slechte ervaringen.'' Van Bommel betuigde zijn spijt. ,,Ik had het niet moeten doen.''

Wat voor PSV restte waren de troostende woorden van Bayern-coach Hitzfeld. ,,PSV zal in de Champions League nog veel goede wedstrijden gaan spelen. Wij hadden in de Nederlandse competitie al gezien dat dit een sterke ploeg is met spitsen die tot de beste van Europa behoren.''

Voorlopig gaat de winstpremie van bijna zeven ton naar Bayern. En daarmee wordt de financiële achterstand, waar voorzitter Van Raaij zich zo zorgen over maakt, weer een stukje groter.

    • Erik Oudshoorn