Palestijnen

In het artikel van Caroline de Gruyter (25 augustus) is te lezen dat het voornamelijk Palestijnse middenklassers zijn die naar het Westen willen emigreren. Dit zou uitzonderlijk zijn omdat – volgens De Gruyter – het vaak de armen zijn die in derdewereldlanden uren voor Westerse ambassades staan om een visum aan te vragen. Dit lijkt me achterhaald. Het is alweer enkele decennia geleden dat het slechts de armen waren (toen voornamelijk uit Zuid-Europa, Turkije en Noord-Afrika) die onze kant opkwamen. En die konden zich dat alleen veroorloven omdat ze door West-Europese bedrijven geronseld werden. In onze streken had men toentertijd behoefte aan arbeiders die voor ons het eenvoudige en laag betaalde werk wilden doen. Nu zijn het juist de middenklasse en de elite die naar het Westen willen emigreren. Want alleen deze groepen hebben het geld om de (zeer) dure overtocht te kunnen betalen.

    • R.W. Visser