Nieuwe functie voor Philips-toren

De lichttoren van Philips in de Eindhovense binnenstad krijgt een ambitieuze nieuwe bestemming. Twee projectontwikkelaars kopen het karakteristieke gebouw en gaan er onder meer koopappartementen, een hotel, kantoren en een activiteitencentrum gericht op technologie, design en multimedia in onderbrengen. Daarmee is een investering gemoeid van ongeveer 100 miljoen gulden, zo hebben de betrokkenen gisteren meegedeeld.

Vorig jaar liet Philips weten af te willen van de lichttoren. Het pand is in de jaren twintig gebouwd in een stijl die wordt aangeduid als de nieuwe zakelijkheid. Philips gebruikte het decennia lang om er lampen te testen. Het gebouw dankt er zijn bijnaam aan. Het is in de loop der jaren uitgegroeid tot het beeldmerk van Eindhoven.

De projectontwikkelaars, IBC en Stam en De Koning, willen het aanzicht van de toren zoveel mogelijk behouden. Philips staat er borg voor dat het testen van lampen doorgaat. Daardoor blijft ook dit kenmerkende element behouden. Op de toren komt een groot elektronisch beeldscherm. Voor de hotelaccommodatie bouwen de projectontwikkelaars naast het bestaande complex een nieuw pand.

De verbouwing moet in 2003 klaar zijn. De gemeente Eindhoven is blij met het plan, aldus wethouder F. Backhuijs. Het project is volgens hem een waardevolle toevoeging aan de binnenstad. Aanvankelijk bestond de vrees dat Philips de lichttoren zou willen slopen. Dat leidde vorig jaar in Eindhoven tot een storm van protest.

Eerder al kregen enkele andere voormalige industriële Philipscomplexen in de Eindhovense binnenstad een nieuwe bestemming. Dat geldt bijvoorbeeld voor de fabriek die naast de lichttoren gevestigd was. Na een grondige verbouwing heeft dat pand, dat wegens de witte gevels is omgedoopt tot de Witte Dame, inmiddels een andere, deels openbare bestemming. Het biedt onder meer onderdak aan de openbare bibliotheek en de Design Academy.

Volgens directeur mr. R. de Lange van Philips Nederland wil het concern vooral in het stadsdeel Strijp de komende jaren nog meer vroegere fabrieken afstoten. Waar mogelijk wil de onderneming bekijken of een nieuwe bestemming gevonden kan worden. (ANP)