Nefis wilde Soekarno vergiftigen

De Nederlandse inlichtingendienst in Indonesië (Nefis) heeft in maart 1946 geprobeerd president Soekarno te vergiftigen. Een prinses uit het paleis van de sultan van Djokjakarta zou hem dat gif hebben moeten toedienen. Het plan is vroegtijdig bekend geworden en verijdeld.

Dat meldt Lambert Giebels in het eerste deel van zijn biografie over Soekarno, Soekarno, Nederlandsch onderdaan dat deze week verschijnt bij Bert Bakker.

De voornaamste bron voor het verhaal is de Balinese Ketoet Tantri, alias de Amerikaanse Muriel Pearson, die zich na haar bevrijding uit de Japanse internering op 46-jarige leeftijd had aangesloten bij de pemoeda's, de revolutionaire Indonesische jongeren. Tijdens de slag om Surabaja in november 1945 verzorgde zij voor de Indonesische radio de Engelse uitzendingen en verwierf zich de bijnaam van `Surabaya Sue'.

In maart 1946 was ze in Djokjakarta, waar Soekarno en zijn regering zich hadden teruggetrokken onder de hoede van de sultan van Djokjakarta. Ze ontdekte de paleisintrige en zou de prinses die Soekarno zou moeten vergiftigen, hebben betrapt en hebben overgehaald daarvan af te zien. De biograaf Giebels heeft dit verhaal bevestigd gekregen uit de mond van de Indonesische politiechef Hoegeng. In het archief van de inlichtingendienst Nefis is van het complot geen spoor te vinden geweest.