Komische lessen in poproem

,,Je hebt het of je hebt het niet'', zegt Jez, hoofdpersoon in The Young Person's Guide To Becoming A Rock Star. Eigenlijk zegt hij: ,,You've either got it, or ya havnae'', want de serie speelt in Schotland. In de vorm van een soort cursus `hoe word ik beroemd' gaat de komische serie in op de popbusiness.

Eén van de eerste vereisten om een beroemde rockster te worden is sex appeal, en dat heeft zanger Jez (eigenlijk Jeremy, maar hij vindt `Jez' cooler klinken). Als hij in zijn slaapkamer – slechts gekleed in een onderbroek – een plaat van Dr. Hook playbackt, kijken van de overkant van de straat jonge tienermeisjes toe, een zak chips in de hand. ,,Het is beter dan naar het ijsschaatsen gaan'', merkt één op. ,,Lekkere kont heeft hij; ', stelt een ander vast, waarmee ze allemaal instemmen: ,,Aye!''

Wat je verder allemaal nodig hebt voor een carrière in de popwereld? Je beste vriend, die mag bassen – in dit geval de luie student Psycho. Verder iemand met een busje – gitariste Joe – en een drummer, de niet bijster snuggere Wullie. Samen vormen ze Jocks Wa Hey, een groep die vrij ruige maar melodieuze gitaarpop speelt. De serie laat zien hoe je als beginnend bandje moet proberen op te vallen en beroemd te worden.

Toch is The Young Person's... niet echt een informatief programma à la de Teleac-serie Rockschool van enkele jaren geleden. Deze serie geeft een mild-satirische kijk op de popwereld, en is vooral ter vermaak bedoeld. En dat lukt aardig: het is geestig geschreven en met vaart geregisseerd (door Sheree Folkson). De stijl is overduidelijk geënt op de film Trainspotting, zij het iets braver. Maar het vette Schotse accent van de acteurs, de nuchtere, licht absurde humor, de flinke overdrijving, de voice-over en zelfs de camera-instellingen en montage doen er sterk aan denken.

Zoals de scène bij de sociale dienst, waar Jez en Psycho zich moeten verantwoorden voor hun werkloosheid. Jez moet zich melden in Room 101; in de gang hoort hij achter de talloze dichte rode deuren gejammer en gesmeek van andere uitkeringstrekkers, die zo te horen door de Sociale Dienst-mensen gemarteld worden. Het herinnert sterk aan de sollicitatiegesprekken-scène in Trainspotting. Een leuke vondst is dat de Sociale Dienst-ondervraagster in dit geval zelf muzikante is en de demo van Jocks Wa Hey afdoet als `troep'. ,,Slecht opgenomen, de bassist kan het tempo niet bijhouden en jullie moeten de zanger lozen.''

De eerste twee afleveringen zijn sterk genoeg om nieuwsgierig te maken naar het slot, waarin bovendien beroemdheden als Oasis-gitarist/zanger Noel Gallagher en zangeres Chrissie Hynde nog een gastrolletje zullen vervullen. De tweede aflevering geeft daarvan al een voorproefje: BBC-Newsnight-presentatrice Kirsty Wark, die zichzelf speelt. Het zal ware pop-trainspotters overigens niet ontgaan dat de band een aardige smaak heeft: aan de muur hangt een poster van The Delgados, Jez draagt een t-shirt van The Fall.

Young person's guide to becoming a rock star. Fox, 21.30-22.00 u.

    • Sietse Meijer