Kipketer mikpunt

In Denemarken is opschudding ontstaan naar aanleiding van een satire waarin atleet Wilson Kipketer het mikpunt vormt. Televisiezender TV2 schilderde de wereldkampioen en -recordhouder op de 800 meter, geboren als Keniaan maar genaturaliseerd tot Deen, af als ondankbare nietsnut die profiteert van de Deense welvaartsstaat.

In het geruchtmakende programma kwam onder meer de volgende passage voor: ,,Gelukkig waren er mensen in andere landen die hem hielpen. Dat vond de kleine, snelle jongen zo leuk dat hij beide benen nam en naar het kleine land in het noorden vol met aardige mensen liep.''

Kipketer kwam begin jaren negentig naar Denemarken, maar is inmiddels verhuisd naar het belastingparadijs Monte Carlo. Volgens Deense kranten ontving hij nooit een uitkering van de Deense staat. In de satire wordt hij een ,,koolzwarte assepoester'' genoemd, wiens ,,enige doel'' het was Monte Carlo te bereiken.

Chef-sport Ole Hendriksen van TV2 verdedigde zich in het Deense dagblad Politiken. ,,Het komt door Kipketers merkwaardige voorkomen'', aldus Hendriksen. ,,Ik mag het niet als een man eerst gastvrij in een land wordt opgenomen en er vervolgens vandoor gaat als hij roem en eer vergaart en belasting moet betalen.'' (DPA)