KIP MET KAAS-MOSTERDSAUS

Gesmolten kaas staat bij mij hoog genoteerd als `comfort food' oftewel vertroostend voedsel. Van een eenvoudige tosti met oude kaas en gekookte ham tot supplí al telefono (gefrituurde risottoballetjes gevuld met een blokje mozzarella) zijn de mogelijkheden eindeloos. Voor dit oude Franse gerecht uit de Savoie is een Gruyère de Comté nodig. Gruyère-kazen komen zowel uit Zwitserland als Frankrijk. In Frankrijk vallen drie soorten onder de Gruyèrecategorie; Comté, Beaufort en Emmental. Sommige Franse experts beschouwen Emmental echter als een aparte soort, terwijl men in Zwitserland Gruyère en Emmental als twee aparte soorten beschouwt. Toch hebben Gruyère en Emmental veel gemeen qua smaak en uiterlijk en kan men makkelijk in de war raken bij een keuze uit de variëteiten. Voor dit gerecht is het geen halszaak als u geen Gruyère de Comté kunt vinden. Ook een Emmental, die minder uitgesproken van smaak is, of zelfs de Beaufort (de prins van de Gruyère-kazen volgens Brillat-Savarin, de bekende Franse 18-de eeuwse gastronoom) zijn bruikbaar. Serveer er wel wat brood bij om de heerlijke saus op te vegen.

Verwarm de oven voor op 215˚C. Snijd de kip in 10 stukken en bestrooi ze royaal met zout en peper. Verhit de olijfolie in een zware koekenpan op een middelhoog vuur. Doe er de stukken kip in, zo nodig een aantal tegelijk, afhankelijk van het formaat van uw pan en bak ze in ca 5 minuten rondom goudbruin. Schik de voorgebakken stukken kip naast elkaar in een passende ovenschaal of braadslee en zet die even weg. Giet het vet uit de koekenpan en blus af met de witte wijn. Schraap daarbij met een houten lepel alle aanbaksels los. Roer er de mosterd door en laat een paar minuten zachtjes koken. Schep de wijn-mosterdsaus over de stukken kip en zet de schaal ca 40 minuten in de oven, waarbij u de kip af en toe omdraait, tot de kip gaar is. Strooi de geraspte kaas over de kip en zet de schaal nog ca 5 minuten terug in de oven tot de kaas gesmolten en goudbruin is. Dien meteen op uit de ovenschaal.

    • Kim Maclean