Kinderagenda

Optocht

Drie drumbands, kinderkoren, een Braziliaanse slagwerkgroep en kinderen met Venetiaanse maskers en verkleed als dier gaan zaterdag 18 september vanaf 12u30 in een grote carnavalsoptocht van de voet van de Rotterdamse Erasmusbrug naar het Schouwburgplein. Als het goed is komt de stoet met kinderen en muzikanten om 14u op het Schouwburgplein aan en daar begint dan een grote show met al die muzikanten. Op het plein is een groot overdekt podium gebouwd en omdat er heel veel ouders en kinderen worden verwacht is er ook een groot scherm waar alles goed op te zien is. Om 15u treedt het Rotterdams Jeugd Symfonie Orkest met solisten op en om 16u is er een muziektheatervoorstelling door Frank Groothof (oa van Sesamstraat) gebaseerd op het muzikale sprookje Peer Gynt met medewerking van het jeugdorkest van het Rotterdam Conservatorium.

*Optocht op za 18 sept (vanaf 12u30 bij de Erasmusbrug), muzikale show (14u), optreden Rotterdams Jeugd Symfonie Orkest (15u) en Peer Gynt met Frank Groothof (16u) op het Schouwburgplein in Rotterdam. Toegang is gratis. Inl 010-2171789.

Handschrift

Prachtige met de hand geschreven boeken zijn er te zien in het Haagse Museum van het Boek/Meermanno-Westereenianum. Want in de Middeleeuwen bestonden er geen technieken om boeken in grote aantallen te drukken of te kopiëren. Toen schreven monniken de boeken met een ganzenveer `gewoon' over en meestal gebeurde dat in een scriptorium (schrijfwerkplaats) van een klooster. Soms deden monniken wel drie jaar over een boek, maar die boeken zagen er dan ook prachtig uit. Alleen al de hoofdletters waren kunstwerken op zich en meestal stonden er op het wit van de pagina zelfs hele voorstellingen getekend of geschilderd, verluchten noemde men dat. Eigenlijk moet je die boeken bladzijde voor bladzijde met een loep bekijken om te kunnen zien hoe mooi de handschriften zijn. Maar daar zijn ze veel te oud en kostbaar voor, zodat je ze alleen maar achter glas kan bekijken. Zaterdag 18 september van 12-17u is er De Dag van het Handschrift in Museum van het boek. Speciaal voor kinderen vanaf 9 jaar is er in het museum een aparte schrijfruimte ingericht als Middeleeuwse schrijfwerkplaats. Gekleed in een Middeleeuwse monnikspij mag je met een echte ganzenveer schrijven en een stukje tekst kopiëren en verluchten. Onder leiding van een kalligraaf mogen kinderen van 9 tot 12 jaar een speciale meerlijnenpen van balsahout maken en daarna een kleurrijk alfabet schrijven. Ook is er nog een speurtocht.

*Dag van het Handschrift met een scriptorium en een workshop voor kinderen vanaf 9 jaar op za 18 sept van 12-17u in Museum van het Boek/Meermanno-Westereenianum, Prinsessegracht 30, Utrecht. Kosten workshop of scriptorium ƒ5.

Inl 070-3462700.

Orgel

Een zwerver komt met in zijn winkelwagentje zijn hele bezit de Nijmeegse Sint Stevenskerk binnen. Hij wil graag het grote orgel horen, maar het blijft doodstil, totdat hij met zijn versleten trekharmonica begint te spelen, alsof hij zeggen wil: ik ben klein en jij bent groot, maar toch kan ik lekker harder spelen. Het orgel kan dat natuurlijk niet op zich laten zitten en overstemt de zwerver met een paar maten uit de muziek van Bach. Maar de zwerver laat zich niet zomaar niet inpakken en allebei gaan ze steeds harder spelen. Zondag 19 september om 15u is er een gratis Kinderorgelconcert voor kinderen, die naar de basisschool gaan en hun ouders. De organisten Berry van Berkum en Joost Langeveld en zanger Peter Freijsen zullen op het orgel samen met de kinderen muziek maken, die kan lachten, huilen, schreeuwen of wegdromen.

*Gratis Kinderorgelconcert op zo 19 sept om 15u in de Sint Stevenskerk, Sint Stevenskerkhof 62, Nijmegen.

Inl 024-3226260.

Sieraden maken

Binnenkort is het weer dierendag en lijkt het je leuk om die dag (andere dagen mag ook natuurlijk) een sieraad van je lievelingsdier te dragen dan kan je zaterdag 18 september van 13u30-16u in het Stedelijk Museum van Zwolle meedoen met een workshop `Maak een sieraad voor je lievelingsdier'. Sieradenontwerper Felieke van der Leest en beeldend kunstenaar Ankie de Groot helpen je eerst een sieraad op papier te ontwerpen en daarna in het echt van allerlei materialen oorbellen, een ketting, armband, broche of ring te maken. Wil je in je sieraad een (dieren)foto verwerken, vergeet hem dan niet mee te nemen.

*Workshop Maak een sieraad voor je lievelingsdier op za 18 sept van 13u30-16u voor kinderen van 7 t/m 12 jaar in het Stedelijk Museum, Melkmarkt 41, Zwolle. Kosten ƒ12,50 per kind (inclusief museumbezoek en een glas limonade).

Res 038-4214650.

Kom, kijk en doe

De zee, zeereizen, avontuur en piraten is het thema van de Uitmarkt voor kinderen op zaterdag 18 september van 10u30-16u30. In Provadja, Alkmaars Centrum Kunstzinnige Vorming (ACKV), Bureau Dynamiek, Jeugdtheaterwerkplaats Alkmaar, Unieke Zaken, de Vigilante, bibliotheek en Theater de Vest is muziek, film, theater en dans te zien. Ook kan er aan allerlei workshops worden meegedaan; zo kan er Turkse en Koerdische muziek op de saz (een luit met een lange hals) worden gespeeld, kleuters mogen een blokfluit en viool proberen, er zijn theaterklassen en studio's, waar gebeeldhouwd en sieraden gemaakt kunnen worden.

*Kom, kijk en doe, Kindercultuurdag met theater, film, dans en muziek en workshops in Alkmaar in Theater de Vest, Canadaplein 2; Provadja, Verdronkenoord 12, Alkmaars Centrum Kunstzinnige Vorming, Vondelstraat 27; De Vigilante, Verdronkenoord 45; bibliotheek Alkmaar, Centrale Koorstraat 24 en Bureau Dynamiek, Breedstraat 33. Inl en kaartverkoop 072-5127344. De meeste workshops kosten ƒ2,50, kaarten voorstellingen ƒ6 en ƒ7,50.

Vesting

Zondagmiddag 19 september tussen 14 en 16u proberen zo'n negentig mannen van de Saluutbatterij, de Stadsschutterijen uit Hasselt en het Friese Sloten de bijna onneembare bastion in het Nederlandse Vestingmuseum aan te vallen. Dan zullen ook de kanonnen bulderen, de geweren knallen en de commando's over het bastion en het water rollen. Als het weer een beetje rustig geworden is kan de expositie `Impressies van een verre reis, van fort Rammekens naar fort Amsterdam' bekeken worden met allerlei voorwerpen uit de tijd van de Verenigde Oost-Indische Compagnie. En de commandanten en kanonniers zijn ook bereid om tussen de bedrijven door wat over hun schutterij en kanonnen te vertellen.

*Inname van het bastion op zo 19 sept van 12-16u in het Nederlands Vestingmuseum, Westwalstraat 6, Naarden. Toegang ƒ7,50 voor kinderen van 5 t/m 16 jaar, daarboven ƒ10.

Inl 035-6945459.

Informatie over activiteiten

voor kinderen kunt u sturen

naar de Agenda van

NRC Handelsblad,

postbus 8987,

3009 TH Rotterdam.

Samenstelling:

Tonny Schoemaker