Kamphues zoekt een thema en verdwaalt

,,Nou, de stemming zit er meteen al lekker in!'' roept Rob Kamphues als zijn eerste grap een doodse stilte oplevert in plaats van de beoogde lach – en dan pas wordt er gelachen. Kamphues, al ruim tien jaar op de cabaretpodia werkzaam en sinds vier jaar als solist, moet hard werken om de gewenste reacties uit de zaal los te maken. Hij is niet vanzelfsprekend komiek; de grijns die zelden van zijn gezicht wijkt, lijkt die van iemand die zich enigszins moet forceren. Hij hangt graag het brutaaltje uit, maar makkelijk gaat hem dat niet af.

Zijn nieuwe solovoorstelling, zijn derde, blijkt na een stroeve aanloop toe te werken naar een macabare samenloop van omstandigheden: de ik-figuur banjert rond in de wachtkamer van het ziekenhuis, waar zijn vader op sterven ligt en zijn vriendin op het punt staat te bevallen. Dat geeft aanleiding tot een imaginair gesprekje tussen een vader en een zoon – zuiver geschreven en raak geënsceneerd – maar verder maakt Kamphues er bedroevend weinig gebruik van.

Hij verdoet daarentegen veel tijd met een hammond-orgel, waarvan de biografische betekenis te particulier is om veel indruk te maken, hij verliest zich in enkele tirades die weinig herkenning oproepen, speelt een louche Haags typetje en vertelt een nogal pointeloos verhaal dat de titel van de voorstelling moet verklaren. Zijn grappen zijn vaak vergezocht en ook ver verwijderd van de actualiteit waaraan hij, in het tv-programma Spijkers, veel bekendheid heeft te danken.

Maar doorslaggevender is nog, denk ik, het gebrek aan geloofwaardigheid in zijn optreden. Kamphues weet nauwelijks waar te maken waarom iets hem treft, en waarom hij zich ergens over opwindt. Hij lijkt zelfs een cabaretier zonder thema te zijn, iemand die weliswaar zijn uiterste best heeft gedaan op een programma met logische overgangen, maar niet goed wist wat hij nu eigenlijk te vertellen had. En dat wreekt zich.

Voorstelling: De hernia van Atlas, door Rob Kamphues. Eindregie: Margôt Ros. Gezien: 15/9 in De Meerse, Hoofddorp. Tournee t/m 1/2. Inl. (071) 5133985.

    • Henk van Gelder