Invaller Inia behoedt Sparta voor nederlaag

Silvan Inia heeft Sparta gisteren behoed voor een nederlaag. Voor eigen publiek scoorde de invaller, afgelopen zomer overgenomen van Volendam, twee keer in het duel met De Graafschap, 2-1. Het betekende de tweede overwinning op rij voor de Rotterdamse voetbalclub, die zondag FC Utrecht met 3-0 versloeg. Datzelfde Utrecht nam gisteren revanche door AZ in Alkmaar met 1-0 te verslaan. Het enige doelpunt kwam op naam van PSV-huurling Theo Lucius.

Sparta behaalde een gelukkige overwinning op De Graafschap. Het foutenfestival op Het Kasteel verdiende geen winnaar. Toch leken de bezoekers met drie punten aan de haal te gaan nadat routinier Eric Viscaal in de 61ste minuut getreuzel van Siemen Zijm en doelman Ronald Jansen koelbloedig had afgestraft.

Trainer Jan Everse stuurde Inia in de 82ste minuut het veld in voor een alles-of-niets-offensief. Het bleek een gouden wissel van de coach die dit voorjaar nog hevig onder vuur lag bij de eigen aanhang. Al na drie minuten tekende Inia de gelijkmaker aan, hoewel De Graafschap heftig protesteerde tegen het doelpunt. Inia zou de bal met de hand hebben meegenomen.

In de laatste minuut werd de ellende voor de Doetinchemmers nog groter. Op aangeven van Fuat Usta passeerde Inia doelman Ron Olyslager met het hoofd. De keeper van de ploeg uit de Achterhoek mocht zich de treffer aanrekenen. Hij beoordeelde de voorzet verkeerd.

In de eerste helft had De Graafschap het betere van het spel, maar waren de grootste kansen voor de thuisploeg. In de zevende minuut verspeelde centrale verdediger Abdul Issah de bal zomaar aan aanvaller John den Dunnen. De linkerspits verprutste de kans, oog in oog met Olyslager. Vlak voor rust ging de defensie opnieuw lelijk in de fout. Jan Vreman gleed uit, maar Ali Elkhattabi schoot in vrije positie de bal de tribune in.

Aan de andere kant ontsnapte Sparta, toen scheidsrechter Westerink vier minuten voor rust een doelpunt van Viscaal afkeurde. De oud-PSV'er stond buitenspel. De Graafschap kreeg de kans omdat verdediger Marilia op het middenveld weer eens opzichtig in de fout ging en de bal verspeelde.

In Alkmaar leed AZ alweer de tweede nederlaag op rij. De ploeg van coach Gerard van der Lem verloor met 1-0 van FC Utrecht, dat eveneens naarstig op zoek was naar eerherstel. Maar vijf dagen na het 2-1 verlies tegen Roda JC kon AZ de stijgende lijn, volgens Van der Lem vrijdag ingezet in de tweede helft, niet doortrekken.

Weer ging het elftal van Van der Lem pas na rust voetballen. Dat was te laat om de achterstand weg te werken. Vooral FC Utrecht had lering getrokken uit de nederlaag van zondag, toen Sparta met 3-0 te sterk bleek. In de stromende regen waren de bezoekers feller en agressiever in de duels.

Bovendien bracht de snelle voorsprong rust in de ploeg. Al na zes minuten rondde Lucius een goede actie van Didier Martel af. De Fransman, die in Utrecht Michael Mols moet doen vergeten, blonk vooral in de eerste helft uit. Bij AZ daarentegen ontbrak de overtuiging. Huiberts, Bosman en Van Galen kregen mogelijkheden, maar konden doelman Wapenaar niet in verlegenheid brengen. Vooral na rust hield de uit Italië (Udinese) teruggekeerde keeper zijn ploeg overeind.

ADO Den Haag heeft gisteren in de eerste divisie de eerste nederlaag van het seizoen geleden. In Velsen ging de ploeg met 2-0 onderuit tegen Telstar, door treffers van Mendes en De Ridder. Het was de eerste uitwedstrijd voor ADO Den Haag, dat de koppositie nu moet delen met Dordrecht'90 en FC Groningen. Alleen FC Zwolle is nog ongeslagen in de eerste divisie.

De oefeninterland Nederland-Brazilië, op 9 oktober in de Amsterdam Arena, staat onder leiding van de Duitser Markus Merk. Zijn landgenoten Erich Schneider en Heiner Muller fungeren als grensrechter. Nederland-Brazilië is een wedstrijd in het kader van de voorbereiding op het EK voetbal, volgend jaar in België en Nederland. Op 13 november speelt het Nederlands elftal tegen Tsjechië, de vice-kampioen van Europa. Dan treedt de Israeliër Dani Koren op als scheidsrechter.