Internationale beurzen

LONDEN

British Telecom zorgde er vanmorgen met een koersstijging van 5 procent voor dat de FTSE-index niet al te hard daalde. De index stond 0,2 procent lager op 6.053 punten. Het telecomfonds steeg hard na een aangekondigde overeenkomst met AT&T over mobiele telefonie.

FRANKFURT

Zorgden de auto-aandelen begin deze week voor de goede stemming op de Duitse beurs, vanmorgen trokken Volkswagen, DaimlerChrysler en BMW de DAX-index juist naar beneden. De graadmeter stond op 5.334 punten, een verlies van 1,2 procent.

PARIJS

Het voedingsconcern Erdania moest na tegenvallende halfjaarcijfers met 7 procent terug op de beurs van Parijs. De koersval zorgde voor een nerveuze stemming, waardoor de CAC-index per saldo met een half procent daalde tot 4.638 punten.

TOKIO

De effectenbeurs van Tokio zakte vanmorgen fors in. Beleggers deden aandelen massaal van de hand uit zorg over de sterke koers van de yen. Het Nikkei-gemiddelde daalde 485,63 punten (2,73 procent) tot 17.291,59.

Oorzaak is de sterk stijgende yenkoers, die vanmorgen 1,04 yen per dollar bedroeg. Beleggers vrezen dat daardoor de toch al fragiele groei van de Japanse economie wordt aangetast. Begin vorige week lag de koers van de yen nog ruim boven de 109 per dollar. Geruchten doen de ronde dat Japan en de Verenigde Staten gezamenlijk gaan ingrijpen op de valutamarkten. Exportfondsen moesten het op de effectenbeurs ontgelden. Tot de grootste verliezers behoorden Honda, NEC en Suzuki, die respectievelijk ruim 6, 7 en 8 procent van hun beurskoersen kwijtraakten.

Ook in Zuid-Korea doken de aandelenkoersen naar beneden. De Kospi-index verloor 3,83 procent. De effectenbeurs in Hongkong bleef gesloten omdat de voormalige Britse kroonkolonie werd getroffen door een wervelstorm. In Australië zakte de beursindex 1,13 procent.

NEW YORK

Het zag er gisteren aanvankelijk goed uit op Wall Street. Meevallende consumentenprijzen verhoogden de stemming en het Dow Jones-gemiddelde ging aanvankelijk flink vooruit. Na een kwartiertje handel stond de Dow al op een winst van bijna honderd punten. Winstnemingen zorgden vervolgens toch voor een fors lager slot. De Dow besloot de dag op 10.801,42 punten, een verlies van 108,91 punten.