Hier & daar

Moestuin Hoe meer dioxineschandalen en hoe meer discussie over genetisch gemanipuleerd voedsel, hoe groter de belangstelling voor het houden van eigen vee en het verbouwen van eigen voedsel. Dit laatste kan in een volkstuin, waar esthetische overwegingen doorgaans geen rol spelen, maar ook in een `potager', een tuin waarin groenten en snijbloemen in oogstrelende combinaties worden geplant. Het mooiste voorbeeld van een potager in de Benelux is de historische moestuin van kasteel Hex bij Tongeren, in België, dat twee weekeinden per jaar voor het publiek wordt opengesteld. Hierbij geen stalletjes en kramen met koopwaar - een verademing.

*Moestuindagen Kasteel Hex, Heers, bij Tongeren. 18/19 sept, 10-17u. Toegang Bf 300.

Inl 003212747341.

Urk

Het voormalige eiland Urk staat dit weekeinde centraal in het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen. Rondleidingen, lezingen, een film en foto's geven een beeld van het wonen en werken in dit vissersdorp. Ook kunnen typisch Urker gerechten worden geproefd, zoals koolmoes, hapkool en dikkoek. Acteurs geven een impressie van het leven op Urk rond 1905.

*Themadagen Urk, 18 t/m 21 sept, Zuiderzeemuseum, Wierdijk 12-22, Enkhuizen. Inl 0228-351111. Open: dagelijks 10-17u.

Handschrift

In het Museum van het Boek Meermanno-Westreenianum wordt za 18 sept een Dag van het Handschrift gehouden. Een letterontwerper laat zien hoe een handgeschreven letter met behulp van de computer een drukletter wordt, er is een tentoonstelling van kalligrafenvereniging en er zijn activiteiten voor kinderen.

*Dag van het Handschrift, za 18 sept. 12-17u, Museum van het Boek Meermanno-Westreenianum, Prinsessegracht 30, Den Haag. Inl 070-3462700. T/m 10 okt is hier ook nog de expositie Duizend jaar handschrift te zien, di t/m vr 11-17u, za/zo 12-17u.

Oude meesters

Valse schilderijen waren vroeger helemaal geen schande, integendeel, er was veel bewondering voor. Musea hielden in de 19de en vroeg 20ste eeuw zelfs in speciale registers bij welke kopiist op welk moment in het museum bezig was. Zo kopieerde L. Bregoli van 1916-1922 veelvuldig in het Rijksmuseum. Van hem wordt op di 21 sept bij Christie's in Amsterdam oa de kopie `Portret van een dame' geveild. Ook wordt er een kopie aangeboden van Gerard ter Borchs schilderij `Elegant koppel in gezelschap van een koppelaarster'. De kopieën zijn aanmerkelijk goedkoper dan de originelen: voor zo'n ƒ10.000 heb je al een nep-meester aan de muur hangen.

*Veiling `Kopieën naar Oude Meesters', di 21 sept 14u. Kijkdagen 17 sept 10-20u, 18-20 sept 10-16u. Veilinghuis Christie's, Cornelis Schuytstraat 57, Amsterdam. Inl 020-5755254

Proeven

Zestien Zwolse restaurants presenteren zich van 17 t/m 19 sept tijdens de Zwolse proefdagen in de Broerenkerk. Niet alleen de Nederlandse en de Franse keuken zijn vertegenwoordigd, ook de Griekse, Indiaase, Italiaanse en Mexicaanse keuken geven acte de présence. Verder zijn er kookwedstrijden en -demonstraties, een wijnproeverij en een olijfolieproeverij.

*Zwolse proefdagen, 17 sept. 18-24u, 18 sept 12-24u, 19 sept 12-22u. Broerenkerk.

Inl VVV Zwolle 038-4216798

Speelgoedveiling

Bij veilinghuis Glerum in Amsterdam komen op 21 en 22 sept oude poppen en antiek speelgoed onder de hamer. De eerste veilingdag worden onder meer poppen, poppenkleding, -meubelen, -serviesjes en treintjes geveild. De tweede dag is het de beurt aan onder meer blikken speelgoed, pluche beesten, poppenhuizen en poppen.

*Veiling van poppen en speelgoed, 21 en 22 sept. Kijkdagen 16 t/m 19 sept 10-16u. Glerum, lekstraat 63, Amsterdam.

Inl 020-3012950. www.glerum.nl

Japanse bezetting

In 1942 werd Nederlands-Indië bezet door Japan. Hoe is deze belangrijke episode ervaren door de betrokkenen? Hoe worden de herinneringen verwerkt? Welke plaats heeft de bezetting gekregen in het collectieve geheugen van Nederland, Japan en Indonesië? Aan de hand van vaak nooit eerder getoonde originele documenten, foto's en en getuigenissen van direct betrokkenen heeft het Rijksmuseum samen met het Niod een expositie samengesteld `De Japanse bezetting van Nederlands-Indië herinnerd'.

*Nederlanders- Japanners- Indonesiërs, De Japanse bezetting van Nederlands-Indië herinnerd. T/m 24 okt in het Rijksmuseum, zaal 101, ingang Stadhouderskade 42, Amsterdam. Dagelijks 10-17u. Inl 020-6747000