GI voor 23 miljard naar Motorola

Het Amerikaanse Motorola wil elektronicafabrikant General Instrument (GI) overnemen voor 11 miljard dollar (23 miljard gulden) in aandelen. Dat hebben de twee bedrijven gisteren bekendgemaakt.

De overname is pikant omdat voormalig Philips-bestuurder R. Pieper eerder dit jaar ook aasde op het Amerikaanse General Instrument. Hij stapte op nadat hij geen steun voor een overname kreeg van zijn medebestuurders. General Instrument zou begin dit jaar de helft goedkoper zijn geweest.

Motorola is in mobiele telefonie en halfgeleiders een van Philips' grote concurrenten. GI is een van 's werelds belangrijkste producenten van zogeheten settopboxen, kastjes die onder meer Internet op tv en andere vormen van interactieve televisie mogelijk maken. Motorola en GI zien hun samengaan als een doorbraak in het streven interactieve tv en andere diensten die veel netwerkcapaciteit vergen binnen het bereik van elk huishouden te brengen.

Met GI krijgt Motorola een nieuwe divisie die goed aansluit op zijn huidige activiteiten. GI-topman Ed Breen krijgt de leiding van deze divisie.

Breen ziet in Motorola een partner met een prestigieuze merknaam, die GI de kans biedt voor internationale expansie. ,,Onze groeimogelijkheden buiten de VS zijn zes tot zeven groter dan in de VS'', aldus Breen.

GI is een hoogvlieger op de beurs. Beleggers verwachten dat het bedrijf een glansrol kan spelen als Amerikaanse huishoudens telefoon, tv en Internet via hetzelfde kabelnetwerk krijgen. Elk huis heeft dan een settopbox nodig.

Door de transactie krijgen de aandeelhouders van GI ongeveer 17 procent van Motorola in handen. De grootste aandeelhouder van GI is Liberty Media, dat 20 procent heeft, en de overname steunt.

Motorola heeft een omzet van ongeveer 29 miljard dollar en leed vorig jaar een verlies van bijna 1 miljard dollar. General Instrument had vorig jaar een omzet van 2 miljard dollar en een winst van 55 miljoen dollar. GI geldt als een bijzonder perspectiefrijke onderneming. Haar beurskoers steeg het afgelopen jaar van 20 naar 50 dollar.

PHILIPS: pagina 15

    • Lucas Ligtenberg