FNV ontwerpt `alternatief' plan voor NAM

FNV Bondgenoten gaat werken aan een plan om de omvang van het verlies aan arbeidsplaatsen bij de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) te beperken. De NAM wil de komende jaren 450 van de 2.450 banen schrappen. De eerste twee jaar vallen er geen gedwongen ontslagen. Daarna worden die niet uitgesloten. De ingreep is volgens de bedrijfsleiding nodig wegens de onzekerheid over de olie- en gasprijs en de toenemende concurrentie op de gasmarkt. Volgens FNV-bestuurder H. Pol zijn de plannen gebaseerd op ,,aannames'' waarvan de juistheid moeilijk is vast te stellen. De vakbond gaat nu bekijken of er realistische schattingen zijn te maken op grond waarvan nieuwe en rendabele projecten kunnen worden gestart. ,,Het huidige reorganisatieplan is volgens ons in zijn omvang onnodig'', aldus Pol. (ANP)