Een plek voor de tijger

Het zit ons waarschijnlijk in de genen: verzamelzucht. Maar vroeg of laat komt de vergarende mens voor een probleem te staan: ruimtegebrek. Voor dat probleem bestaat een oplossing, zij het een tijdelijke. In Amsterdam kun je een unit huren.

Stel je wilt de uitdijende stapel cd's voor je audiootje eens ordelijk bijeen zetten. Toevallig heb je in een interieurwinkel een prachtig ontworpen stellage gezien. Zo ver, zo goed, maar dan. Als er een cd-stellage in de kamer komt, moet de Balinese houten tijger, die als bijzettafel dient, weg. De tijger zou naar de berging beneden kunnen, ware het niet dat dan de plastic opbergdozen met kampeerspullen ergens anders naar toe moeten. Dat zou in de voormalige logeerkamer kunnen zijn, ware het niet dat daar net een roeimachine is neergezet. Kortom: het huis herbergt te veel bezittingen om er nog probleemloos één aan toe te kunnen voegen.

Je wilt je winterkleding in de zomer ergens anders stallen. Om maar niets te zeggen van de langlaufski's. Of je hebt je huis verkocht, maar het nieuwe huis wordt te laat opgeleverd en wat doe je dan in die tussentijd met alle spullen? Of je nieuwe partner wil in de hal, waar de boekenkast staat, een grote plant neerzetten en jij wilt van boeken noch van nieuwe partner scheiden. Of na jaren geruzie over hoe het huis moet worden ingericht is de scheiding van tafel en bed een feit geworden, maar van de ander is de boedel er nog. Dan is er nu `Dé oplossing voor (tijdelijk) ruimtegebrek!', aldus de folder van de onlangs geopende Allsafe Mini Opslag in Amsterdam.

Op het industrieterrein bij Sloterdijk is de loods van Allsafe makkelijk herkenbaar, niet alleen door de vele banieren met de bedrijfsnaam, maar ook door de grizzlybeer grote coca-cola-automaat die buiten staat. Die automaat staat daar niet toevallig: Allsafe is uit de V.S. overgewaaid.

Directeur Eric Stubbé toont een map met foto's van Allsafe vestigingen in Amerika. Volgens hem is daar het tijdelijk opslaan van goederen in bewaakte loodsen algemeen gebruik. Het slinkend aantal vierkante woonmeters hier en de toename van het aantal dingen dat de gemiddelde mens om zich heen verzamelt, zullen er zijns inziens voor zorgen dat berging buiten de eigen woning ook in Nederland normaal wordt. Zijn reclame-campagne in de Jordaan heeft al tot veel reacties geleid, zegt hij.

Het is jammer dat Jacques Tati Allsafe nooit heeft gezien. De enorme loods oogt van binnen en buiten futuristisch en efficiënt. De persoonlijke code op de tiptoetssloten in de bolder doet het Heras hekwerk openglijden. Onzichtbaar voor de gebruiker vertaalt de printer binnen, bij de administratie, de code in de identiteit van de codedrager. Het bewakingssysteem registreert even later welke bergingseenheid wordt geopend. Mocht er een betalingsachterstand zijn opgetreden dan vindt de gebruiker aan de slotstrip op zijn rolluik een tweede en niet door hem te openen slot.

De bezoeker die door de gang loopt, ziet voor zich de verlichting aanfloepen. Codegestuurde deuren schuiven open, klikken in een magneet vast en schuiven even later weer automatisch dicht. In de plafonds zitten brandalarmsystemen en bij de receptie zijn diverse parafernalia, zoals stellages en dozen, te koop waarmee de op te bergen goederen geordend kunnen worden.

Binnen het gebouw zijn de units eenvoudig te bereiken, sommigen zelfs met de auto. Stubbé toont de hondenhokachtige bergingen waarvan er één is gehuurd door een Amerikaan op toernee in Europa. In de grotere units hebben expats hun huisraad opgeslagen en in nog grotere staan zelfs hele winkelvoorraden. Er zijn beperkingen: verf, accu`s, autobanden, cement, AK-47's, plakken semtex, partijen tomaten, radioactieve isotopen, xtc-pillen, slagtanden van olifanten of olifanten zelf mogen niet ter bewaring worden binnengebracht. Verder is bijna alles te stallen in de units, die variëren van zes kubieke meter (ƒ79 per maand eerste verdieping, ƒ85 beneden) tot en met tweeënzeventig kubieke meter (ƒ700). Mijn tijger zou er moeiteloos zijn plek vinden, samen met de ski's, tenten en de dertig meter boeken.

Open dagen 17-24 sept 09-19u.

Allsafe Mini Opslag. Oderweg 1 (hoek Basisweg), Amsterdam.

Elke dag van 6-23u toegang.

Inl 020-4470400.

www.allsafe.nl

E-mail: units@allsafe.nl

Allsafe ligt schuin tegenover het

Telegraafgebouw.

    • Hans Moll