Deal GI gemiste kans voor Philips

Philips had General Instruments kunnen inlijven voor veel minder geld dan het Amerikaanse Motorola (zaktelefoons, chips) er nu voor betaalt. Het bedrijf zou goed bij Philips hebben gepast.

Praktisch niemand mopperde gisteren over de prijs van 11 miljard dollar (23 miljard gulden) die Motorola voor General Instrument (GI) betaalt. Enkele GI-aandeelhouders dachten dat het meer had kunnen zijn maar het aandeel heeft in de aanloop naar de bekendmaking een enorme stijging doorgemaakt. Motorola betaalt daarom maar een kleine premie van zes procent.

GI past goed bij Motorola, dat van oudsher technologisch goed staat aangeschreven. Het bedrijf had onlangs een zeperd door zijn belang in Iridium, een bedrijf dat telecommunicatie per satelliet biedt en in juli surseance van betaling heeft moeten aanvragen. De transactie van gisteren maakt in de ogen van beleggers veel goed. Motorola is actief in zaktelefoons, halfgeleiders en radiozendapparatuur. Het bedrijf lijkt in heel wat opzichten op Philips, zeker nu het ook een divisie voor settopboxen heeft. GI had dan ook goed bij Philips gepast.

Enkele maanden geleden nam Roel Pieper, gedoodverfde opvolger van Philipstopman Cor Boonstra, vrij onverwachts ontslag. Een reden daarvoor vormden zijn plannen voor een overname van General Instrument of concurrent Scientific Atlanta. De top van Philips voelde daar niets voor en dat was voor Pieper een reden om op te stappen. Het prijskaartje dat afgelopen voorjaar hing aan General Instruments bedroeg omgerekend een dikke tien miljard gulden, meer dan twee keer het bedrag dat concurrent Scientific Atlanta (ook bij Philips in het vizier) had moeten opleveren.

Ruim een half jaar later betaalt Motorola 11 miljard dollar voor het bedrijf, dat zijn koers van 20 naar 50 dollar zag gaan sinds vorig jaar september. Niet alleen kijkt niemand van de 11 miljard dollar op, in de reeks van overnames op media- en telecommunicatiegebied deze zomer is het bedrag kleingeld. (AT&T kocht MediaOne 56 miljard dollar, Qwest nam US West over voor 36 miljard dollar, Viacom lijfde CBS in voor 36 miljard dollar).

Het verhaal van Pieper en de frustraties die tot zijn vertrek leidden zijn een echo van wat andere Philipsmensen hebben ervaren. In het boek Let's Make Things Better van Marcel Metze is te lezen hoe bijvoorbeeld Scott Marden werd binnengehaald als hoofd van de divisie Media. Marden, een Amerikaanse zakenbankier, zou acquisities mogen doen en een Media-divisie mogen ontwikkelen. Marden had het vertrouwen van Jan Timmer, zoals Pieper binnenkwam met het vertrouwen van Boonstra. Altijd weer waren er de leden van de raad van bestuur en de groepsraad die zijn voorstellen torpedeerden. Een zeer gefrustreerde Marden verliet Philips in 1996.

In de Wall Street Journal van afgelopen vrijdag stond een zeer kritisch artikel over Philips. De krant meldt in zijn openingsalinea: ,,In veel opzichten lijkt het erop of de zakelijke benadering van het Nederlandse bedrijf vast is blijven zitten in de verleden.'' General Instrument lijkt de zoveelste gemiste kans van Philips.

    • Lucas Ligtenberg