CUBA

De met elkaar verwante Britse dance-stromingen triphop en big beat hebben de Britse popmuziek sinds begin jaren negentig een nieuwe impuls gegeven, met interessante en succesvolle acts als Massive Attack, Tricky en Fatboy Slim. Bijzondere nieuwe groepen zijn er echter de laatste tijd niet geweest in die genres: hooguit de Freestylers, maar die borduurden vooral voort op hun voorbeelden.

Dit geldt ook voor het Londense duo Cuba, dat op het debuut-album Leap Of Faith een schrijnend gebrek aan originaliteit laat horen. Cuba probeert sfeervolle, loom swingende muziek te maken met stevige big beats, harde elektrische gitaren, rap en, voor het contrast, lieflijke vrouwelijke zang en vaag klinkende her en der opgepikte pratende stemmen. Voor elk van de nummers geldt dat het basis-idee ervan al eens eerder, en veel beter, is uitgewerkt door bijvoorbeeld David Holmes, Morcheeba, Primal Scream of Massive Attack. De vergelijking met die laatste groep dringt zich vooral op bij het nummer Black Island, met zang van Shara Nelson, een flets aftreksel van de schitterende songs die zij in 1991 zong op Massive Attack's cd Blue Lines. Ronduit vervelend zijn de nummers waarin rapper Mau te horen is, die even monotoon en saai klinkt als de clichématige ritmes.

Cuba: Leap Of Faith. 4AD/PIAS CAD9014CD.

    • Sietse Meijer