Blaadjes vallen vroeg op Damrak

De traditionele vrees voor herfstdepressies hield de beleggers gisteren aan de zijlijn van de Amsterdamse effectenbeurs. In navolging van de beurzen in de Verenigde Staten en Azië moest de AEX-index een stapje terug doen. Tegen het middaguur stond de graadmeter 3,66 punten lager op 579,18.

Behalve de vrees voor een kil najaar wordt de apathie in Amsterdam nog eens versterkt door de naderende millenniumwisseling die tot veel onzekerheid leidt. Zestien van de 25 hoofdfondsen stonden vanochtend op verlies.

Grootste verliezer was ASM Lithography, dat bijna 3 procent verloor op 61,70 euro. Het negatieve sentiment rond hightech-fondsen op Wall Street is overgewaaid naar het Europese continent.

Ook Philips had daar last van en ging 75 eurocent achteruit op 102,65. De afgelopen dagen waren deze twee bedrijven juist de gangmakers op het Damrak, als gevolg van positief nieuws uit Amerika. Een andere klimmer van de afgelopen dagen was Heineken, dat ruim 2 procent moest inleveren tot 51,20 euro.

Kopieermachine- en printerconcern Océ was het enige fonds dat een vermeldenswaardige winst boekte. De kersverse topman R. van Iperen is bezig met een reorganisatie bij het bedrijf, waardoor minimaal tweehonderd arbeidsplaatsen zullen vervallen. Dit soort ingrepen kan altijd op steun rekenen van beleggers. Het aandeel Océ werd vanochtend ruim 1 procent duurder op 19,35 euro.

Op de lokale markt lagen ook de computer- en telecomfondsen onder vuur. Het pas op de beurs geïntroduceerde Versatel zag de koers met bijna 5 procent dalen tot 11,60 euro.

Europa's grootste particuliere kabeldrijf UPC was ook niet populair, gezien het verlies van 1,10 euro op 59,25.