België

Monumentendagen

Om onduidelijke redenen worden in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest de Open Monunumentendagen altijd een week later gehouden dan in Vlaanderen en Wallonië. Het biedt de liefhebbers wel een aanleiding een apart bezoek aan de hoofdstad te brengen. Zo kan dit weekend voor de allerlaatste keer de Koninklijke Vlaamse Schouwburg in zijn oude, verwaarloosde staat worden bezocht. Na jarenlang touwtrekken wordt het gebouw nu eindelijk gerestaureerd. Topattracties in Brussel zijn het stadhuis op de Grote Markt, de Beurs, het Paleis der Natie (het Belgische Parlement), het Europees Parlement, het Justitiepaleis, het Centraal Station en de Muntschouwburg. Open Monumentendagen in Brussel op 18 en 19 s ept. Informatiepunten bevinden zich in de Sint-Gorikshallen, het stadhuis van Sint-Gillis en de musea van het Jubelpark. inl. 00-3222141420 of www.brussel.irisnet.be

Wim Delvoye

Zijn werk roept weerstand op. Een geliefd thema van Wim Delvoye (1965) was drie jaar geleden te zien op de Documenta in Kassel: een mozaïek van geschilderde drollen op siertegels. Op zijn overzichtstentoonstelling in 1997 in het Middelheimpark liepen vier getatoueëerde varkentjes rond. Ook dit kunstwerk kon rekenen op publieke verontwaardiging. Nu zijn in Antwerpen drie nieuwe werken van Delvoye te zien, waaronder hamlappen die voorzien zijn van een borduurwerkje en opgezette damherten tijdens de liefdesdaad. Wim Delvoye bij galerie Micheline Szwajcer, Verlatstraat 14, Antwerpen. T/m 14 okt, di-vr 10-18u, za 12-18u. Inl 00-3232371127.

Bibliotheek

In 1914 staken Duitse troepen grote delen van Leuven in brand, waaronder de universiteitsbibliotheek. Deze daad schokte de intellectuele kringen wereldwijd. Met Amerikaanse steun werd in 1921 een nieuwe bibliotheek opgericht. Het tweede `verlies' van de boeken doet lachwekkend aan. Bij de roerige splitsing van universiteit (1971) in een Franstalig en Nederlandstalig instituut werden de banden in even en oneven nummers tussen beide universiteiten verdeeld. De bibliotheek toont nu topstukken uit de collectie, waaronder een pauselijke bul, werken van Erasmus en documenten over de terechtstelling van de graven Egmont en Horne. Universiteitsbibliotheek, Mgr. adeuzeplein 21, Leuven. T/m 15 okt, ma-vr 9-17u.

Inl 00-3216324622.

En verder

Open dagen in de beroemde kristalfabrieken van Val-Saint-Lambert, nabij Luik op 20 en 21 sept, 00-3243370960; Eten, drinken, optocht en reuzenstoet tijdens de Breugheliaanse feesten in de Blaesstraat en de Hoogstraat in Brussel op 18 en 19 sept; Les Nuits du Botanique, muziekfestival in de Botanique, Koningslaan 236 Brussel 21 t/m 26 sept 00-3222183732; nu reserveren voor de Afro-Cuban All Stars op 10 nov in de Ancienne Belgique te Brussel, 00-3225482424.