Beleggingscode

Pensioenfondsen moeten `maatschappelijk verantwoord' beleggen'. Dat vindt het CNV, en daarom presenteerde het vorige week een beleggingscode voor pensioenfondsen (NRC Handelsblad, 10 september). Die moet een richtsnoer zijn voor CNV'ers in pensioenbesturen. De code moet de maatschappelijke discussie in gang zetten. Helaas hoeft er kennelijk niet altijd gesproken te worden. Over Shell in Nigeria heeft CNV-voorzitter Terpstra zijn oordeel al klaar. ,,Dat kan dus gewoon niet.'' Waarom, vertelt Terpstra er niet bij. Milieuvervuiling? Terpstra weet toch wel beter? Een Wereldbank-rapport laat zien dat van `milieuverwoesting' geen sprake is.

De Nigeriaanse vakbondsleiders Dabibi en Kokori, die in Nigeria gevangen hebben gezeten, bezochten ons vorig jaar, waarbij ze ons voor de steun van Shell Nigeria bedankten. En de ILO (Internationale Arbeidsorganisatie van de VN) is ondanks bepaalde bezwaren ,,toch erg positief over hoe Shell met de vakbonden omgaat'' in Nigeria. ,,De activiteiten van Shell in Nigeria zijn niet goed te praten'', zegt Terpstra. Volgens mij is hij verkeerd geïnformeerd.

    • Tim van Kooten
    • Issues Manager Shell Nederland