Bayer wijst verwijten af

Er is geen verband tussen de ziektegevallen bij runderen en hun inenting tegen de koeiengriep IBR met een vaccin van Bayer. Bayer kan dan ook niet verantwoordelijk worden gesteld voor de massale sterfte onder koeien.

Dit heeft directeur Benelux Van Diest van geneesmiddelenfabrikant Bayer vanmorgen op Omrop Fryslân verklaard. Duizenden koeien stierven de afgelopen maanden of moesten worden afgemaakt, nadat ze waren ingeënt. Het vervuilde vaccin bleek besmet met het agressieve virus BVD (bovine virus diarree). Runderen leden aan een diarree, vermagering, uierontsteking en kreupelheid. In totaal dienden zevenduizend veehouders schadeclaims in tegen Bayer. Eerder beloofde het concern nog de schade, die naar schatting in de tientallen miljoenen guldens loopt, te vergoeden.

LTO Nederland en Bayer gaven gezamenlijk opdracht tot een onafhankelijk onderzoek, uitgevoerd door experts uit Duitsland, Engeland, België en Nederland. LTO Nederland wil niet reageren.