Zwemster van Jamaica naar Cuba

De Australische lange-afstandzwemster Susie Maroney is er gisteren als eerste in geslaagd om van Jamaica naar Cuba te zwemmen. Na 165 kilometer kwam ze gisteravond laat aan op het strand van Marea del Portillo, in het zuiden van Cuba. Maandag was ze uit Montego Bay op Jamaica vertrokken. Eerder zwom Maroney van Mexico naar Cuba en van Cuba naar Florida.

De 24-jarige Maroney was te vermoeid om de verslaggevers op het strand te woord te staan en werd direct per ambulance afgevoerd voor medisch onderzoek.

Onderweg had Maroney met verschillende problemen te kampen. Zo ondervond zij gevolgen van de orkaan Floyd, die ook tussen Cuba en Jamaica voor hoge golven zorgde. De kooi waarin ze zwom en die haar tegen haaien moest beschermen, bleek niet sterk genoeg. Speciaal voor Maroney had de Cubaanse dictator Fidel Castro de kooi laten maken. Hij deed haar eerder dit jaar de ijzeren kooi cadeau. De kooi werd voortgetrokken door een boot met aan boord onder anderen de echtgenoot en een broer van Maroney. Zij moesten enkele keren het water in om de kooi te repareren.