Zeven nieuwe films uit Italië

Voor het tweede achtereenvolgende jaar presenteert het Istituto Italiano di Cultura per i Paesi Bassi een programma van zeven recente films van relatief onbekende Italiaanse regisseurs, elke dag een andere.

Opnieuw werd de selectie gemaakt door New Italian Cinema Events (N.I.C.E.), een organisatie die ditzelfde programma voor vertoning in meerdere landen samenstelde.

Van de zeven makers is Mario Martone bij ons bekend door zijn vorige film, L'amore molesto (1995). In Teatro di guerra (di) plaatst hij de opvoering van een stuk van Aischylos tegen de achtergrond van de oorlog in Bosnië. Debutant Marco Turco toont in zijn Vite in sospeso (do) hoe voormalige linkse terroristen vergeefs proberen een nieuw leven op te bouwen in Parijs.

De degelijke, maar ouderwetse vormgeving van dit ploegende melodrama bewijst opnieuw dat de selectie van N.I.C.E. niet bepaald de voorkeur geeft aan vernieuwende of avantgardistische filmmakers. Gemiddeld lijkt de kwaliteit iets hoger te liggen dan vorig jaar, vooral door het grotendeels vermijden van films op de rand van het amateurisme.

De overige films zijn het vijfluik Polvere di Napoli van Antonio Capuano (vr), de liefdeskomedie Mi sei entrata nel cuore come un colpo di coltello van Cecilia Calvi (za), het psychologische drama Prima la musica poi le parole van Fulvio Wetzl (zo), Dancing North van Paolo Quaregna over een popster tussen de Eskimo's (ma) en het mafiadrama Per tutto il tempo che ci resta van Vincenzo Terracciano (wo).

Nieuwe Italiaanse cinema Amsterdam '99. In: De Balie, Amsterdam t/m 22 sept. Inl. 020- 5535151 en op Internet http://www.italcult.demon.nl.

    • Hans Beerekamp