Vouwfiets in de trein ingeperkt

De Nederlandse Spoorwegen en de fietsersbond ENFB willen de regels voor vouwfietsen aanscherpen nu het aantal reizigers met een vouwfiets toeneemt. De vouwfiets moet compacter, liefst van het formaat van een ,,middelgrote luchtvaartkoffer'', aldus een woordvoerder van de NS. De nieuwe regels moeten ingaan bij de nieuwe dienstregeling, volgend voorjaar. In een eerste telling van de NS blijkt één procent van de treinreizigers de vouwfiets mee te nemen. Voor de vouwfiets wordt geen extra toeslag gevraagd.

De problemen ontstaan vooral in de spits, als mensen en vouwfietsen in kleine ruimtes op elkaar gepakt staan. De NS wil paal en perk stellen aan de diffuse definiëring van het begrip `vouwfiets'.

Tot nu toe bepaalt de hoofdconducteur per geval of de vouwfiets mee kan in de trein, maar hij oordeel over hetzelfde geval in de spits anders dan in de daluren.

Het aantal vouwfietsen neemt gestaag toe. Vorig jaar werden 55.000 tot 60.000 vouwfietsen verkocht, aldus de RAI. Als de trend aanhoudt, worden er dit jaar 65.000 verkocht.

Bijna alle vouwfietsen worden voor vervoer van en naar de trein gebruikt, maar precieze cijfers zijn volgens de RAI niet te geven.

    • Wendy Traa