Vliegtuig in luchtzak: zes doden, onder wie minister

Zes passagiers, onder wie de Griekse minister van Europese Zaken Kranidiótis, zijn gisteren omgekomen toen hun vliegtuig in een luchtzak terecht kwam. Het vliegtuig met dertien mensen aan boord maakte door een plotselinge verandering van de luchtdruk een val van vijf kilometer naar beneden.

De doodsoorzaak van het zestal was niet meteen duidelijk, maar een ooggetuige vertelde dat de Griekse minister Jannos Kranidiótis, die in Boekarest op een internationale bijeenkomst over de Balkan werd verwacht, journalisten aan het briefen was toen het toestel in de luchtzak raakte. Hij en de vijf omgekomen passagiers zaten waarschijnlijk niet vastgesnoerd in hun stoelen, waardoor ze door het toestel werden gesmeten.

De piloten bleven samen met twee anderen ongedeerd en wisten het vliegtuig veilig aan de grond te zetten in Boekarest. Drie passagiers, van wie er twee ernstig gewond zijn, liggen in het ziekenhuis.

Kranidiótis (52) was behalve Griek ook Cyprioot. Hij werd nogal eens getipt als toekomstig Cyprisch president, bijvoorbeeld voor het jaar 2002 als de ambtstermijn van de huidige president Glafkos Kliridis (80) afloopt. Hij was ook de architect van de diplomatieke `ruil' in 1996, waarbij Athene zich erbij neerlegde dat Turkije toetrad tot een douane-unie met de EU met als Brusselse tegenprestatie dat de onderhandelingen met Nicosia over een volledig Cyprisch lidmaatschap zouden worden geopend.

Zowel op Cyprus als in Griekenland gold hij als `zeer veelbelovend'. Als adviseur van Andreas Papandreou en aanvankelijk Europarlementariër voor diens PASOK, kwam hij in 1995 op het ministerie van Buitenlandse Zaken, eerst als staatssecretaris, vorig jaar geleden als waarnemend minister van Buitenlandse Zaken. De politiek van toenadering tot Turkije die al voor de aardbevingen door Papandreou werd nagestreefd, steunde hij volledig. Hij stond bekend als iemand `van wie niets kwaads kon worden gezegd' en speelde vaak een verzoenende rol in de periode dat de lastige minister Pángalos en Papandreou in conflict lagen.

    • F.G. van Hasselt