Van Aartsen eist uitleg meisjeshandel

Het ministerie van Buitenlandse Zaken wil van Terre des Hommes uitleg over de beschuldiging van de hulporganisatie dat ambtenaren van de Nederlandse ambassade in Nigeria visa te koop aanbieden.

Terre des Hommes en de Nigeriaanse Vereniging Nederland (NDMN) schrijven in het vanmiddag aan de Tweede Kamer aangeboden rapport `Handel in Nigeriaanse meisjes naar Nederland' dat Nigeriaanse vrouwenhandelaren onafhankelijk van elkaar hebben verklaard dat ze voor de meisjes visa kochten bij de Nederlandse ambassade in Lagos, voor de prijs van vijfduizend gulden per stuk.

Terre des Hommes en de NDMN zeggen ,,de informatie via de Nigeriaanse gemeenschap in Nederland te hebben verzameld''. Ze hebben gesproken met ,,prostituees, klanten, pooiers, handelaren en andere, met name Nigeriaanse personen''. Buitenlandse Zaken zegt de beschuldiging serieus te nemen en desnoods een onderzoek in te stellen op de ambassade in Lagos, waar naast een aantal Nederlanders ook Nigerianen werkzaam zijn.

Hoofdcommissaris J. Wilzing van het politiekorps IJsselland, leider van de Unit Mensensmokkel van het IRT Noord en Oost Nederland, zei gisteren in een tv-programma dat er sinds 1996 ten minste vierhonderd minderjarige Nigeriaanse vrouwen uit asielzoekerscentra in Nederland zijn verdwenen. Terre des Hommes en de NDMN melden dat het merendeel van de meisjes in de prostitutie terecht is gekomen.