Tv-sterren op de rode loper op filmfestival in Vlissingen

De ster voor wie het hardst wordt gegild voor aanvang van Film by the Sea, het nieuwe, internationale filmfestival dat gisteren in Vlissingen werd geopend, komt niet uit Amerika of een ander belangrijk filmland. Ze is zelfs geen actrice. Maar oud-TMF-vj Fabienne is tegenwoordig wel een beetje zangeres, en in die hoedanigheid verantwoordelijk voor The Delivery, de titelsong van de gelijknamige Nederlandse openingsfilm van het festival.

Film by the Sea heet het festival, want de nabijheid van water, is dat geen kenmerk van succesvolle festivals als Venetië en Cannes? De ambities van de organisatoren zijn fors: naast art house-films willen ze ook Hollywoodproducties hun première laten beleven in Vlissingen en Middelburg, zoals Stanley Kubricks Eyes Wide Shut, Star Wars: The phantom menace en de nieuwe film van Jan de Bont, The Haunting. Maar helaas, de laatste Kubrick werd al ruim voor het festival uitgebracht. ,,En de distributeurs van Star Wars en van The Haunting hebben besloten dat die op geen enkel festival vertoond mogen worden'', zegt Ad Weststrate, directeur van de Vlissingse bioscoop Cine City en een van de initiatiefnemers van het festival. De grootste films op het festival zijn nu Mickey Blue Eyes met Hugh Grant en Tea With Mussolini van Franco Zeffirelli.

Buitenlandse sterren waren er niet bij de opening, en naar starlets is het vergeefs zoeken op de Boulevard Bankert. Maar er is wel alles aan gedaan om het er zo echt mogelijk uit te laten zien: een rode loper, security-mannen met oordopjes en dranghekken om het (jonge) publiek op afstand te houden. Dat is gekomen voor televisieberoemdheden als soapster Froukje de Both (Goudkust) en TMF-presentatrice Sylvana. Die stappen, duidelijk in het zicht van het publiek, uit hun eigen auto in een limousine, om daarmee de laatste honderd meter naar de ingang af te leggen.

Internationaal is wel de cast van The Delivery, een Engels gesproken roadmovie van de Nederlander Roel Reiné, die daarmee zijn debuut maakt als filmregisseur. Hij heeft er bewust voor gekozen de film hier in première te laten gaan, zegt hij, en niet tijdens het Nederlandse Filmfestival, dat over een week in Utrecht begint. ,,De film is gemaakt voor een breed publiek van jongeren. Als die ruiken dat het een Nederlandse film is, zijn ze niet meer geïnteresseerd.''

,,The Delivery is een heel leuke film'', zegt Jacques van Heijningen, nog net directeur van het Nederlands Filmfestival, na de première. Hij had hem ook graag als opening van zijn festival willen hebben. ,,De spoeling voor Nederlandse films is al niet groot.''

Heeft het Zeeuwse festival, dat duurt tot en met zondag, kans van slagen? Van Heijningen denkt van wel. ,,Maar dan moeten ze zich richten op de grote films als Star Wars. Want we hebben in Nederland nog geen festival dat dat doet. En ze zouden het moeten organiseren in mei, vlak na Cannes, zodat ze goedkoop wat sterren hierheen kunnen halen.''

    • Jeroen van der Kris