Transport zorgenkind in Sydney

Het transport van toeschouwers en medewerkers is volgens de organisatie over een jaar de grootste zorg bij de Olympische Spelen in Sydney. Op de drukste dagen moeten er naar verwachting 500.000 mensen van en naar de wedstrijden worden vervoerd. Een proef, toen 100.000 supporters een rugbyduel in het Olympisch Stadion bezochten, ontaardde onlangs in een grote chaos.

Ook financieel zijn de zaken nog niet rond. Daar maken de organisatoren zich minder zorgen om. Michael Knight, voorzitter van het organisatiecomité SOCOG, zei gisteren in Sydney dat er naar verwachting nog 140 miljoen Australische dollars, ongeveer 180 miljoen gulden, moet worden gevonden. Tot nu toe is er 800 miljoen dollar binnengehaald. De optimistische Knight verwacht niet met een tekort te worden opgescheept. ,,De goede kaartverkoop heeft voor groot enthousiasme bij de sponsors gezorgd.'' Negentig procent van de beschikbare plaatsen is al verkocht. Ruim 320.000 Australiërs hebben een of meerdere kaarten voor olympische evenementen gekocht.

De accommodaties zijn bijna alle al gereed. De milieuorganisatie Greenpeace heeft SOCOG het cijfer 7 gegeven voor de wijze waarop het olympisch park Homebush Bay is ontdaan van giftig afval. SOCOG leed wel gezichtsverlies met een schadepost van 1,2 miljoen gulden in een verloren proces tegen een muziekkorps van Amerikaanse scholieren. De organisatie had de uitnodiging voor de fanfare voor deelname aan de openingsceremonie ingetrokken.

Duizenden Australiërs hebben vannacht in Darling Harbour in Sydney gevierd dat het officiële aftellen naar de Olympische Spelen is begonnen. (AP)