Topman Duitse spoorwegen moet weg

De raad van commissarissen van Deutsche Bahn (de Duitse spoorwegen) heeft gisteren president-directeur Johannes Ludewig ontslagen. De 54-jarige Ludewig, lid van de christen-democratische CDU, was nog maar twee jaar geleden benoemd door de vorige regering. Toen het afgelopen najaar de SPD en de Groenen aan de macht kwamen, was zijn lot in feite al bezegeld. Onder Ludewigs leiding gebeurde vorig jaar juni de treinramp bij Eschede. Die droeg ertoe bij dat de verwachte groei van het spoorverkeer uitbleef. De omzet bij het personenvervoer stagneerde en het goederentransport, waaronder per 1 januari het overgenomen NS Cargo komt te vallen, nam zelfs af.

Ludewig wordt per 1 januari opgevolgd door de 56-jarige Hartmut Mehdorn, nu nog topman van Heidelberger Druckmaschinen, 's werelds grootste drukpersfabrikant. (DPA)