Toeristisch advies VS om `2000'

Bent u van plan een reis te maken rond 1 januari 2000 en heeft u nog niet geboekt? Wellicht wilt u dan het volgende in overweging nemen. Brazilië, China, India, Rusland en de Oekraïne; het zijn volgens de Amerikaanse overheid minder geschikte landen om de millenium-wisseling te vieren. De computers in de genoemde landen zijn namelijk onvoldoende voorbereid op millenium-problematiek en dat kan weer allerlei gevolgen hebben: voor de elektriciteit, de telefoon, de verwarming, het transport, de financiele diensten en - niet on belangrijk - de medische voorzieningen. Op zoek naar millennium-problemen hebben de Amerikanen 196 landen onderzocht. In geen enkel geval wordt een negatief reisadvies gegeven. Wel zijn er waarschuwingen. Voor Rusland en Oekraïne bijvoorbeeld. De computers kunnen hier naar het jaar 1900 springen, in plaats van naar het jaar 2000. Het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken, dat gisteren evenals de Amerikanen een reisadvies uitbracht, raadt alle niet-essentiële reizen naar de Oekraïne af tot half januari, ,,of in ieder geval totdat de situatie duidelijker is''. Het binnenland van China kan problemen verwachten in de bank- en de telecommunicatie-sector. Brazilië kampt wellicht met onderbrekingen in de elektriciteitsvoorziening en de gezondheidssector. Pakistan loopt risico in al deze sectoren, ook al is het land niet zo geautomatiseerd als andere genoemde `risico-gebieden'. En in de havens van India zullen zich ook de nodige problemen voordoen, verwachten de Amerikanen. Van de populaire, Westerse vakantiebestemmingen komt Italië in het Amerikaanse rapport naar voren - ongunstig, welteverstaan. Italië kan beter, luidt het oordeel. Volgens Amerikaanse betrokkenen hebben de Italianen inmiddels geklaagd over deze kwalificatie. Ze zijn bang voor schade aan de toeristen-industrie.Waar kunt u dan wel met een gerust hart naar toe? Japan en Duitsland, zo staat in het rapport. De respectievelijk tweede en derde economieën van de wereld zijn ,,over het algemeen goed voorbereid''.

Millenniumhttp://travel.state.gov.