Sportschool zou meisjes ronselen

De politie van het district Heerlen heeft gisterochtend vier mannen uit die stad aangehouden, die worden verdacht van mensenhandel. De mannen, in de leeftijd van 17, 19, 29 en 61 jaar, zouden minderjarige meisjes voor de prostitutie hebben geronseld.

De vier runden in Heerlen een sportschool, waar ze enkele keren per week lessen gaven in diverse gevechts- en zelfverdedigingssporten. Volgens de politie poogde het opgepakte kwartet daar in het bijzonder ,,probleemkinderen'', die van huis waren weggelopen of in een internaat verbleven, over te halen in de prostitutie te gaan. Ze hadden al een escortbureau opgericht om de meisjes te gaan exploiteren.

De school heette aanvankelijk Self Defence, maar kreeg afgelopen zomer de naam Latukisar. De scholen waren gevestigd in respectievelijk de sportcentra aan de Gebroeders Hennenstraat en de Grasbroekerweg. Beide sportcentra hebben geen enkele betrokkenheid bij de ronselpraktijken.

Het onderzoek van de politie van het district Heerlen begon midden augustus, nadat enkele meisjes aangifte hadden gedaan. De politie werkte bij het onderzoek samen met het regionaal Team Vrouwenhandel en Prostitutie.

Politiewoordvoerder J. Koevoets omschrijft de zaak als ,,bijzonder ernstig''. Het korps heeft volgens hem in hoog tempo gewerkt om te voorkomen dat de vier mannen meer slachtoffers konden maken. De politie heeft in deze zaak huiszoekingen verricht in woningen aan de Geleenstraat, de Corneliuslaan en de Glasbroekerweg. Ze nam diverse steek- en slagwapens, een vuurwapen en diverse videobanden in beslag.

Voor verontruste ouders van kinderen die bij de sportscholen hebben gesport heeft de politie, vandaag en morgen een speciaal telefoonnummer gereserveerd. Het wordt bemand door een lid van het Bureau Slachtofferhulp.