Rosenborg start sterk in Porto

Rosenborg BK is in poule C van de Champions League de eerste koploper. De groepsgenoot van Feyenoord had gisteravond in Porto weinig moeite met Boavista: 0-3. Daarmee staat de Noorse kampioen twee punten voor op Feyenoord en Borussia Dortmund, die in De Kuip de punten deelden (1-1).

Boavista kwam in eigen stadion na negen minuten al in problemen. De Roemeense middenvelder Timofte moest worden vervangen. Een minuut later ging doelman Bassey van de Portugezen gruwelijk in de fout: 0-1. Doelpuntenmaker was Sörensen. Twee minuten voor rust zorgde Berg voor 2-0 in het voordeel van de Noren. Opnieuw ging weifelend optreden van Bassey aan de goal vooraf. De voorzet van de rechtervleugel werd door de keeper niet goed beoordeeld, waarna Berg raak kopte.

In de tweede helft probeerde de Boavista-trainer met twee wissels terug te komen in de wedstrijd, tevergeefs. Met Emanuel voor Manuel en Whelliton voor Gilmar kwam er geen verbetering in de stand. Integendeel, in de 73e minuut kon Strand er na een flitsende counter zelfs 3-0 van maken.

Barcelona sleepte pas vijf minuten voor het einde van de wedstrijd in Stockholm tegen Solna de overwinning in de wacht: 1-2. Barcelona leek de Champions League even dramatisch te beginnen als de eerste keren onder trainer Van Gaal toen Novakovic Solna in de 72e minuut met een lob op 1-0 zette. In het slotoffensief kwam Barcelona terug. Eerst door Abelardo, de vervanger van de op de rand van rood spelende Bogarde, in de 86e minuut. Een omstreden doelpunt, omdat de Zweden op dat moment bezig waren met een wissel.

Doelpuntenmaker Novakovic liep al zwaaiend naar de lijn, toen de Franse arbiter Sars de Spanjaarden een hoekschop liet nemen. Abelardo maakte van het moment van onachtzaamheid gebruik door raak te koppen. Trainer Baxter wond zich zo op over deze goal, dat hij naar de tribune werd gestuurd.

Barcelona-trainer Louis van Gaal, die de goal niet eens zag omdat hij de wissel van Solna noteerde, kon zich de woede van zijn collega voorstellen. ,,Ik zou ook kwaad zijn. In principe kan het niet. Aan de andere kant, hij voert een wissel uit om tijd te rekken. En invloed op die kopbal had het echt niet, hoor.''

In de derde minuut van de blessuretijd zorgde Dani, in het veld gekomen voor Kluivert, met een kopbal voor de winst. Gezien de kansen voor de Barcelona terecht. De doelman van Solna was in topvorm. Keeper Hesp raakte licht gewond aan het hoofd door een uit het publiek gegooid muntstuk.

Bekerhouder Manchester United kwam thuis niet verder dan een belabberde 0-0 tegen het defensieve Croatia Zagreb. Stam kopte pal voor tijd voorlangs.

Arsenal, met Overmars en Bergkamp, scoorde ook niet bij Fiorentina maar omdat deze 0-0 in Florence werd bevochten, kon deze remise worden gekoesterd als een goed resultaat. Hoewel, elf minuten voor tijd miste Kanu een strafschop. Dinamo Kiev verloor thuis verrassend van het Sloveense NK Maribor: 0-1 door Simundza. Bayer Leverkusen kwam thuis niet verder dan 1-1 tegen Lazio.

Deportivo La Coruña begon het UEFA-Cuptoernooi slecht. In Oslo bleek de Noorse ploeg Stabaek te sterk: 1-0. Aanvaller Makaay liet enkele kansen onbenut. De Nederlander werd na 74 minuten vervangen door de Argentijn Flores.

Leeds United profiteerde van het `thuisnadeel' van Partizan Belgrado: 1-3. De Joegoslaven mochten in verband met de crisis in Kosovo niet in eigen stadion spelen en weken uit naar neutraal terrein, het Abe Lenstrastadion in Heerenveen.