Politie in Chinees New York

De credits van The Corruptor vermelden namen die doen vermoeden dat de tweede Amerikaanse film van Hongkong-superster Chow Yun-fat, de man die onder regie van John Woo zo mooi met twee handen kon schieten, meer te bieden heeft dan zijn Hollywooddebuut The Replacement Killers. De betrokkenheid van regisseur James Foley (Glengarry Glen Ross), executive producer Oliver Stone, David Mamets cameraman Juan Ruiz-Anchia en Carter Burwell, de huiscomponist van de gebroeders Coen, vormt op zichzelf geen garantie voor een topfilm, maar The Corruptor is wel degelijk de moeite waard.

Chow, die binnenkort tegenover Jodie Foster te zien zal zijn in Anna and the King of Siam, speelt zonder veel fysieke capriolen een Chinees-Amerikaanse rechercheur in New York, belast met toezicht op Chinatown. Daar wordt het gezag van de oude peetvader uitgedaagd door niets ontziende jonge Taiwanese gangsters. Op dat moment krijgt Chow een blanke partner (Mark Wahlberg) opgedrongen, met speciale belangstelling voor de verwevenheid van onder- en bovenwereld.

Het scenario van de onbekende Robert Pucci onderzoekt binnen het stramien van vertrouwde politiefilmclichés (corruptie in het korps, het wennen aan een nieuwe partner uit een andere etnische cultuur) met overtuigend realisme onderliggende thema's: veranderingen in de georganiseerde misdaad, de beslotenheid van een subcultuur met veel recente immigranten, sluipend racisme en het verraden van de vaderfiguur.

Om de actiescènes, die wel gratuit aanwezig zijn, hoeft niemand naar The Corruptor te gaan kijken, wel om een beter inzicht te krijgen in de dilemma's van een werkelijk multiraciale politieorganisatie en dito samenleving. En omdat Chow Yun-fat een actiester is die ook goed kan acteren en daarom minder krampachtig zijn best hoeft te doen dan generatiegenoot Jackie Chan.

The Corruptor. Regie: James Foley. Met: Chow Yun-fat, Mark Wahlberg, Ric Young, Paul Ben-Victor, Andrew Pang, Brian Cox, Byron Mann. In: City 2, Amsterdam; Lumière 2, Rotterdam; Pathé 6, Scheveningen.

    • Hans Beerekamp