Pleidooi raadgever kinderen

Er moet een speciale `kinderombudsman' komen voor kinderen en ouders die te maken hebben met instellingen in de jeugdzorg. Dat vinden PvdA en D66 in navolging van J. Doek, hoogleraar jeugd- en familierecht en lid van het VN-comite voor de rechten van het kind.

Doek meent dat de rechten van ouders en kinderen die te maken hebben met hulpinstanties nu onvoldoende zijn gewaarborgd. Instanties zijn ,,nodeloos geheimzinnig en hebben geen behoefte of plicht zich te verantwoorden'', aldus Doek gisteren in de tv-rubriek Nova.

Volgens PvdA-Kamerlid Arib is vaak sprake van ,,een onoverzichtelijke situatie waarbij ouders van het kastje naar de muur gestuurd worden''. Een kinderombudsman zou de klachten hierover in kaart moeten brengen.

R. van Dijk van de VOG, de werkgeversorganisatie voor de jeugdhulpverlening, vindt een kinderombudsman een goed idee. ,,Als versterking van de positie van de cliënt zijn wij er niet op tegen.'' Maar eigenlijk zou het kabinet er volgens Van Dijk voor moeten zorgen dat zo'n ombudsman niet nodig is. ,,De grote klacht is dat de instellingen te veel langs elkaar heenwerken. Dat is ook zo. Wij pleiten daarom al een paar jaar voor een nieuwe Wet op de Jeugdzorg die er één stelsel van maakt. Het mag niet meer zo zijn dat een kinderpsychiater zegt: Je bent hier uitbehandeld en je ziet maar wat je verder doet.''

Volgens Van Dijk laat staatssecretaris Vliegenthart (Welzijn) haar oren te veel hangen naar de belangen van de instellingen. Per 1 januari van dit jaar hadden die hun krachten moeten bundelen. Dit is nog niet gebeurd.