Personeel NAM rustig en laconiek

Bij olie- en gasproducent NAM worden in vijf jaar tijd 450 banen geschrapt. Het personeel in Assen reageert laconiek.

Werknemer E. Millekamp van de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) ligt niet wakker van de reorganisatie bij zijn bedrijf. ,,Ik val onder de CAO en heb een baangarantie van twee jaar.'' Wat er daarna komt ziet hij wel. Millekamp heeft begrip voor de sanering, die volgens de directie noodzakelijk is vanwege de liberalisering, toemende concurrentie op de gasmarkt, instabiele olie- en gasprijzen en het niet of moeizaam verkrijgen van boorvergunningen. ,,Afslanken is nodig, anders kun je niet concurreren. Deze reorganisatie is vanuit het bedrijf een logische stap'', vindt hij. Slechts weinig werknemers lijken zich zorgen te maken over de aankondiging dat binnen vijf jaar 450 banen bij de NAM moeten verdwijnen. Overtollige werknemers die vrijwillig vertrekken, krijgen een financiële vergoeding van ten hoogste enkele tonnen. De regeling biedt de vijftigers en eind-veertigers bij vertrek in bepaalde gevallen de mogelijkheid de periode tot hun zestigste te overbruggen. Zoals een 48-jarige Assenaar, die meer dan vijftien jaar voor de NAM werkt. Hij denkt binnen twee jaar te zijn vertrokken. ,,Als het bedrijf je vraagt om weg te gaan met een goede regeling, zeg je daar niet snel nee tegen. Dan kiezen de meesten eieren voor hun geld.''

De Assenaar, die anoniem wil blijven, denkt dat `overtollige' jongere collega's gemakkelijk elders aan de slag komen. De reorganisatie is nodig, zegt hij. ,,In het verleden is er niet goed genoeg op de kosten gelet. Kostenbesparingen zijn nodig, om je concurrentiepositie te handhaven.''

B. van Luik (45), negen jaar in dienst, vreest niet voor zijn eigen baan. ,,Het geluk is dat ik automatiseerder ben. Die afdeling valt er buiten.'' Hij vindt de maatregelen drastisch. ,,Ik vraag me af of het niet geleidelijker kan.''

Ook de ondernemingsraad is ,,nog niet echt overtuigd'' van de noodzaak van het schrappen van banen. Voorzitter F. de Wijs vroeg de directie gisteren meer achtergrondinformatie. Ook pleit de OR voor het inschakelen van een externe expert die nagaat wat de liberalisering betekent voor de NAM. De Wijs: ,,We willen zo'n dubbele check uit oogpunt van zorgvuldigheid. Dat is het bedrijf verplicht tegenover zijn werknemers.''

De Wijs vraagt zich af of het schrappen van 250 arbeidsplaatsen binnen een jaar wel via natuurlijk verloop en toepassing van de overtolligheidsregeling gerealiseerd kan worden. ,,Voor ons is belangrijk hoe pijnlijk of pijnloos dit proces voor de werknemers zal zijn.''

Bij de NAM verdwenen tussen 1994 en nu al 500 banen. Er werken nu 2450 mensen, waarvan 1.000 op het hoofdkantoor in Assen. Vijf jaar geleden besteedde de NAM veel werk uit. De Wijs oppert een deel hiervan nu door `overtollige' werknemers te laten uitvoeren. ,,We moeten kijken of we dat werk mogelijk weer zelf kunnen doen. Werknemers die het bedrijf niet meer kan gebruiken, kunnen wellicht worden omgeschoold.''

    • Karin de Mik