Miljoenen Amerikanen vluchten voor Floyd

De reusachtige orkaan Floyd, waarvoor meer dan tweeëneenhalf miljoen Amerikanen de kuststrook van Florida, Georgia en South Carolina hebben verlaten, dreigt vandaag de Amerikaanse kust te bereiken. Voor de stad Miami is het gevaar geweken. Daar zou inmiddels het gewone leven zijn hervat.

Nog nooit eerder in Florida zijn zoveel mensen op de vlucht geslagen voor een storm. Inwoners stortten zich massaal op winkels waar planken werden verkocht om hun huizen voor vertrek dicht te timmeren. De autoriteiten in het gebied hebben de noodtoestand uitgeroepen en iedereen opgeroepen om Florida te verlaten.

Volgens de laatste berichten zal Floyd, die zich in z'n geheel voortbeweegt met een snelheid van ruim 20 kilometer per uur, de kust van Florida rakelings passeren, maar zich niet manifesteren op het vasteland. Noord-Carolina loopt nog altijd wel gevaar. De orkaan zou inmiddels in intensiteit zijn afgenomen, maar meteorologen waarschuwen dat de orkaan nog heel gevaarlijk is en nog altijd heel veel schade aan kan richten.

Met windstoten tot 250 kilometer per uur raasde de orkaan gisteren langs de Bahama's. De eilandengroep staat grotendeels blank, bomen zijn omgewaaid, daken zijn vernield en communicatie per telefoon is vrijwel onmogelijk geworden. Hoe groot de precieze schade is die Floyd op de eilanden aanrichtte, is nog niet bekend.

Door de noord-westelijke koers van de storm werd gisteren in de loop van de dag duidelijk dat Miami geen gevaar meer zou lopen. Maar de dreiging is nog niet geweken voor de luxueuze strandplaats Palm Beach, het Kennedy Space Center, Daytona Beach, Jacksonville en de oude stadjes Savannah en Charleston, een stad aan de kust van South-Carolina die tien jaar geleden al door de orkaan Hugo werd getroffen.

Op het Kennedy Space Center staan vier ruimteveren in hun hangar, maar onduidelijk is of ze daar veilig zijn voor de uitzonderlijk krachtige en grote orkaan. Op het naburige Cape Canaveral Air Station bleven vier raketten op hun lanceerplatform staan, omdat er geen tijd meer was ze in veiligheid te brengen. Uit voorzorg sloot het amusementspark Disney World, in Orlando, zijn deuren, net als onder meer Sea World en Universal Studios.

De massale evacuatie van zowel lokale bewoners als toeristen zorgde voor grote opstoppingen in Florida, Georgia en South Carolina. Zo'n vierduizend gedetineerden uit gevangenissen aan de kust werden overgebracht naar gevangenissen landinwaarts. Enkele duizenden mariniers verlieten hun trainingskamp op het eilandje Parris Island. Ook begon de evacuatie van inwoners van de Outer Banks, een lange eilandstrook voor de kust van North Carolina.

Het treinverkeer en een groot deel van het vliegverkeer werd stil gelegd. De meeste winkels, restaurants en bezinestations in het gebied waren gesloten. Zo'n 64.000 inwoners van de bedreigde gebieden vonden onderdak in opvangcentra. Marineschepen verlieten hun havens, om op zee aan de orkaan te ontkomen.

Vanuit Nieuw Zeeland verklaarde president Clinton Florida en Georgia bij voorbaat al tot rampgebied, waardoor bepaalde hulpfondsen vrijkwamen. Clinton besloot af te zien van een voorgenomen tussenstop op Hawaii. In plaats daarvan zou hij vandaag terugvliegen naar Washington, om de gebeurtenissen rond de orkaan optimaal te kunnen volgen.

Floyd is de krachtigste orkaan sinds Andrew, die 1992 veertig Amerikanen het leven kostte en meer dan 25 miljard dollar aan schade aanrichtte.

links via www.nrc.nl/Doc

    • Juurd Eijsvoogel