MILES DAVIS

Uitgave van materiaal dat op de plank is blijven liggen is een geijkte methode om nog wat te verdienen aan een overleden artiest. Columbia Records koos ervoor het uitgebreide oeuvre van trompetlegende Miles Davis te laten bewerken door een aantal epigonen van het dub-genre. Onder aanvoering van de onvermoeibare recycle-koning Bill Laswell omlijstte een groep dj's vorig jaar Davis' trompetpartijen met eigentijdse beats en bliepjes en bracht deze hommage aan de meester uit onder de naam Panthalassa. Terwijl deze cd geslaagd genoemd kon worden, is de vervolg-cd, Panthalassa: the remixes, het toonbeeld van creatieve armoede. Het genuanceerde timbre van Davis' trompet verzuipt in een zee van obligate computerritmes en zompige basklanken. De dj's zijn erin geslaagd de muziek van de zwarte prins te reduceren tot muzikaal behang.

Van een andere orde is Mark Ishams tribuut Miles remembered: the silent way project. Trompettist Isham verdiept zich al meer dan dertig jaar in het oeuvre van zijn grote voorbeeld en speelt ook op zijn nieuwste cd respectvolle vertolkingen van nummers als `Spanish Key', `Ife' en `Right off'. Zijn begeleidingsband voelt zich hoorbaar op zijn gemak in het elektrische repertoire waarmee Davis in de jaren `70 de jazz verrijkte. Vooral gitarist Peter Maunu voegt met zijn af en toe stevig scheurende geluid een extra randje toe aan de originelen, waar overigens – met uitzondering van `All blues' – weinig van wordt afgeweken.

Bandleider Isham heeft zoveel naar Davis geluisterd dat hij zich niet alleen de composities maar ook het geluid van zijn idool heeft eigen gemaakt. Vooral in de passages gespeeld met demper, klinkt hij als een vlekkeloze reproductie van de trompettist van wie altijd gedacht werd dat zijn geluid zo uniek was dat het niet of nauwelijks te imiteren is. Dit pleit voor Ishams muzikale kwaliteiten, maar is ook een teken van karakterloosheid. We kunnen in ieder geval Miles Davis schrappen van het lijstje nog in de toekomst te klonen genieën; met Mark Isham hebben we een natuurgetrouwe kopie van de jazz-grootheid in ons midden.

Miles Davis/various dj's: Panthalassa: the remixes (Columbia, CK 69897). Mark Isham: Miles remembered: the silent way project (Columbia, CK 69901)

    • Edo Dijksterhuis