Internationale beurzen

LONDEN

De vanmiddag te publiceren consumentenprijzenindex in de Verenigde Staten, een belangrijke graadmeter voor de Amerikaanse inflatie, zorgde ervoor dat beleggers in Londen vanmorgen aan de zijlijn bleven staan.

De FT100-index stond rond het middaguur met een verlies van 35,2 punten (0,58 procent) op 6080,8.

`Zwaargewichten' in de Londense index, zoals BT, Vodafone, HSBC en BP Amoco gaven alle terrein prijs. Huizenbouwer George Wimpey verloor 11 procent na berichten over onregelmatigheden bij een divisie.

FRANKFURT

De Duitse aandelenmarkt stond vanochtend op verlies. De toonaangevende DAX-index liet 53,02 punten, ofwel bijna een procent, liggen op 5348,45. Belangrijke fondsen als de auto-industrie en vliegmaatschappij Lufthansa werden getroffen door winstneming door beleggers die afgelopen maand koersstijgingen hadden genoteerd.

PARIJS

In lijn met overige Europese beurzen stonden de Franse aandelen aan het begin van de middag op verlies. De CAC40-index noteerde 48,1 punt (een dikke procent) lager op 4649,29.

NEW YORK

De effectenbeurs in New York bleek gisteren weer bevangen door vrees voor een rentestijging.

De Dow-Jonesindex sloot daardoor met een flink verlies van 120 punten, goed voor ruim een procent, op 10.910,33 punten.

De detailhandelsomzet in de VS bleek in augustus onverwacht sterk te zijn gegroeid met 1,2 procent. Beleggers concludeerden dat er daarmee nog steeds een risico is van oververhitting van de economie, hetgeen voor de Amerikaanse centrale banken aanleiding kan zijn de rente verder te verhogen. De obligatiekoersen gingen daardoor behoorlijk omlaag en trokken de aandelen mee in de malaise. Vandaag wordt een nieuwe inflatie-indicator gepubliceerd.

De grootste verliezers onder de dertig fondsen in de Dow-Jonesindex waren DuPont, Goodyear, International Paper en Philip Morris. Tot de weinige winnaars behoorde Eastman Kodak, dat het maandag ook goed deed.

Op de valutamarkt in New York stond de koers van de euro aan het eind van de handel op 1,0355 dollar na een slot van 1,0420 dollar in Amsterdam.

Tokio Vandaag gesloten.