`IMF-krediet voor Rusland verdween naar New York'

Bijna vier miljard dollar van een IMF-noodkrediet aan de Russische overheid is vorig jaar zomer niet in Moskou aangekomen, maar zonder omwegen via rekeningen in New York in handen van Russische bankiers terechtgekomen.

Dat zegt Ruslands geschorste procureur-generaal, Joeri Skoeratov, vanmorgen in The Moscow Times. Volgens hem verliep de operatie via The Bank of New York, de bank die Russen volgens een FBI-onderzoek gebruikt hebben om hun illegale verdiensten wit te wassen.

Het IMF heeft tot nog toe ontkend dat er ook Rusland-kredieten bij dit steeds grote wordende bankschandaal betrokken zijn.

Skoeratov zegt dat het Russische openbaar ministerie de besteding van deze IMF-lening van in totaal 4,8 miljard dollar heeft onderzocht. ,,Ik kan het niet begrijpen'', zegt hij. Ruslands Centrale Bank zou 3,9 miljard dollar via een New-Yorkse rekening direct hebben doorverkocht aan achttien commerciële banken, eveneens met rekeningen in New York.

Afgelopen zondag verzekerde de Russische premier Vladimir Poetin president Bill Clinton nog op de economische top in Nieuw Zeeland dat er geen Russisch overheidsgeld via New York is verdwenen. Het IMF, dat deze zomer de kredietverschaffing aan Moskou heeft hervat, ligt zwaar onder vuur wegens zijn omstreden Rusland-beleid. Sinds 1992 heeft het Muntfonds ruim 22 miljard dollar geleend, zonder dat er een transparante markteconomie is ontstaan. Een eerder overeengekomen tranche van 640 miljoen dollar, gepland voor september, is nu vrijwel zeker van de baan.

IMF-GELDpagina 17

    • Frank Westerman