`IMF-geld naar Russische elite'

Wat anonieme bronnen al weken beweerden, is nu bevestigd door de Russische procureur-generaal Joeri Skoeratov. Miljarden dollars van het IMF zijn via de Bank of New York doorgesluisd naar banken van invloedrijke Russen.

IMF-leningen aan Rusland, in juli 1998 verstrekt om de val van de roebel af te wenden, zijn volgens procureur-generaal Joeri Skoeratov op grote schaal misbruikt. Hij zegt dit vandaag in de Moscow Times, en bevestigt daarmee claims van ,,anonieme zegslieden'' in onder meer Wall Street Journal en USA Today. Met de uitspraken van Skoeratov, in april op non-actief gesteld toen hij een smeergeldaffaire binnen het Kremlin wilde onderzoeken, krijgt het Bank-of-New-York-schandaal een nieuwe dimensie.

Op 19 augustus onthulde The New York Times dat de FBI en Scotland Yard de overboekingen onderzoeken van 4,2 miljard dollar Russisch geld tussen september 1998 en maart van dit jaar. De rechercheurs vermoeden dat ze op ,,het grootste witwasschandaal uit de geschiedenis'' zijn gestuit.

De affaire, die al tot schorsingen en ontslagen bij de gerespecteerde Bank of New York heeft geleid, heeft zich sindsdien uitgebreid: er zou tien tot vijftien miljard dollar uit Rusland zijn verdwenen, waaronder IMF-geld. De Russische regering heeft elke betrokkenheid van overheidsgelden uitgesloten, en ook het IMF houdt vol dat de controle op de besteding van haar Rusland-kredieten waterdicht is.

Hoofdaanklager Skoeratov veegt met die bewering de vloer aan. In september 1998 gelastte hij onderzoek naar de besteding van het noodkrediet van 4,8 miljard dollar dat op 23 juli was overgemaakt op een New Yorkse rekening van Ruslands Centrale Bank. ,,Tussen 23 juli en 17 augustus (de dag dat de roebel instortte en Rusland een moratorium op alle buitenlandse schuldverplichtingen afkondigde) bleek daarvan 4,4 miljard te zijn doorverkocht. Hiervan ging 3,9 miljard direct naar Russische banken en slechts 471 miljoen bleek te zijn aangewend om de roebel te stutten. Ik kon dat niet begrijpen.''

De Centrale Bank legde Skoeratov uit dat het doorsluizen van de dollars ook een stabiliserende werking op Ruslands nationale munt zou hebben. ,,Het zou de druk op de roebel wegnemen door in de dollarbehoefte van deze banken te voorzien'', aldus Skoeratov. In feite voorvoelde Ruslands financiele elite de aanstaande val van de roebel, en probeerde in die hectische dagen zoveel mogelijk roebel-obligaties (GKO's), die tot dan toe winsten van 200 procent hadden opgeleverd, voor dollars door te verkopen. Skoeratov: ,,Sommige individuen slaagden erin hun GKO's op tijd te verzilveren en de opbrengst in harde valuta via de Bank of New York weg te sluizen.''

Eerder noemde hij de voormalige vice-premier Anatoli Tsjoebais als een van de 780 Russen die op grond van deze ,,voorwetenschap'' het land zouden hebben opgelicht. Volgens de procureur-generaal is zijn memo over de verdwijning van de IMF-miljarden in de bureaucratie opgelost. Skoeratovs positie als 's lands bekendste corruptiebestrijder werd onhoudbaar nadat de staats-tv in april een video uitzond waarop hij de liefde bedrijft met twee hoertjes.

    • Frank Westerman