Handelstekort VS naar nieuw record, dollar zakt verder

Het Amerikaanse handelstekort is in het afgelopen kwartaal naar een record van 80,7 miljard dollar. De Amerikaanse export nam weliswaar toe, maar die toename werd overtroffen door een enorme stijging van de import, inclusief een gestegen olierekening. Het grote tekort was er mede de oorzaak van dat de dollar gisteren en vanmorgen verder wegzakte ten opzichte van de yen. Aan het eind van de ochtend stond de dollar met 103,36 voor een yen zelfs op het laagste punt in drie jaar. Gisteren werd ook bekend dat de Amerikaanse detailhandelsverkopen in augustus met 1,2 procent zijn gestegen, de grootste stijging in zes maanden en het dubbele van wat was verwacht. De stijging kan op de financiële markten de zorg over een renteverhoging door de Federal Reserve vergroten.

Het Amerikaanse ministerie van Handel maakte gisteren bekend dat het tekort op de lopende rekening in de periode van april tot juni met 17,5 procent steeg, na het tekort van 68,7 miljard dollar in het eerste kwartaal dat ook al een record was. De lopende rekening is de ruimste maatstaf voor de handel, omdat niet alleen goederen en diensten zijn inbegrepen, maar ook investeringsopbrengsten en buitenlandse hulp.

In de eerste helft van dit jaar bedroeg het tekort op de lopende rekening op jaarbasis 299 miljard dollar, aanzienlijk meer dan het record van 220,6 miljard dollar in 1998.

De groei van het tekort op de lopende rekening is mede het gevolg van de Aziatische financiële crisis van vorig jaar, die heeft geleid tot een scherpe daling van de export van landbouwproducten en industriegoederen en tegelijk de concurrentie van goederen uit Azië heeft vergroot. Het tekort op de goederenbalans steeg met 14 procent tot 84,6 miljard dollar, ondanks een stijging van de export van industriegoederen met 0,9 procent. De VS hadden een overschot op de dienstenbalans, waaronder vliegtickets en verzekeringen, van 19,6 miljard dollar na een overschot van 20,2 miljard dollar in het eerste kwartaal.

De stijging van de yen ten opzichte van de dollar weerspiegelt volgens analisten de recente positieve signalen over de Japanse economie. Bovendien waren er vandaag geen interventies door de Japanse Centrale Bank, die vorige week nog intervenieerde om de yen tegen over de dollar te verzwakken. (AP, Reuters)