`Geen vliegtuigen maar scholen'

De nieuwe Venezolaanse president Hugo Chavez heeft de verkoop aangekondigd van 23 vliegtuigen die eigendom zijn van de staat. Chavez wil de opbrengst ervan gebruiken om huizen, scholen en ziekenhuizen mee te bouwen.

Chavez die heeft beloofd een eind te maken aan de corruptie en een eerlijker verdeling van de welvaart in het vooruitzicht heeft gesteld, zei dat de verkoop van de (kleine) vliegtuigen ongeveer 24 miljoen dollar zal opleveren. ,,We kunnen er 3000 woningen van bouwen'', betoogde hij het begin van een veiling van tien vliegtuigen. Chavez kreeg een check van 2.554 miljard bolivar (4,1 miljoen dollar) van het Amerikaanse Phoenix Air, dat acht van de 23 toestellen kocht van staatsoliemaatschappij PDVSA.

Sinds hij in februari na verkiezingen aan de macht kwam, heeft Chavez onderstreept een eind te maken aan de luxe leefstijl van overheidsfunctionarissen die jarenlang gebruik maakten vliegtuigen, mobiele telefoons, lijfwachten en auto's met chauffeur. ,,Terwijl de chefs de wereld over vlogen en ieders geld verspilden, zakte de rest in honger en misère weg,'' aldus president Chavez.

Ondanks dat Venezuela de grootste oliereserves heeft buiten het Midden-Oosten, behoort het land op sociaal gebied tot de slechtste in Latijns-Amerika. (Reuters)