Fusiegevecht in financiële sector Italië

Italië's grootste verzekeringsmaatschappij, Assiscurazioni Generali, heeft een bod gedaan van 23,8 biljoen lire (27 miljard gulden) op INA. Deze twee na grootste verzekeringsmaatschappij van Italië heeft het bod onmiddellijk als ,,vijandig'' betiteld.

Het vijandige bod van Generali komt op het moment dat INA met Italië's grootste bank, Sao Paolo-Imi, onderhandelt over een fusie.

Het bod van Generali is het tweede grote vijandige bod in Italië na de geslaagde overname van Telecom Italia door het computerbedrijf Olivetti. Vier maanden geleden betaalde Olivetti 30 miljard euro voor 51 procent van de aandelen van de Italiaanse telefoonmaatschappi - de grootste overname die Europa ooit heeft gekend.

Analisten hadden het `vijandige' bod van verzekeringsmaatschappij Generali op zijn concurrent voorspeld; niet voor niets lieten verzekeringsmaatschappij INA en bank Sao Paolo-Imi vorige week weten snel te willen fuseren. Bovendien heeft INA vandaag een bestuursvergadering uitgeschreven om de top van het bedrijf te laten instemmen met de fusie met Sao Paolo-Imi. Generali doet zijn bod juist in aandelen en contanten om de aandeelhouders gunstig te stemmen.

Vindt de overname van INA door Generali doorgang, dan beheerst het bedrijf 21 procent van de Italiaanse verzekeringsmarkt en 26 procent van de markt voor levensverzekeringen. Generali verklaarde het bod te doen om sterker op de Europese markt te staan. Op de Europese ranglijst staat Generali op de derde plaats, achter het Duitse Allianz en het Franse Axa. Deze laatste zou overigens zelf op Generali uit zijn.

INA is ook actief in het bankwezen. De onderneming controleert een van de grootste banken in het zuiden van Italië, Banco di Napoli. Analisten spreken daarom ook van een scenario waarin Sao Paolo-Imi het bankdeel overneemt en Generali het verzekeringsdeel van INA.

De dreigende overname van INA door Generali heeft voor verdere opschudding in de Italiaanse economie gezorgd. De overname van Telecom Italia door het veel kleinere Olivetti werd vier maanden geleden omschreven als een ,,doorbraak'' in de Italiaanse economie die lang is gedomineerd door een handvol toonaangevende banken en families met politieke connecties. Zo heeft de Sao Paolo-Imi bank die nu `vriendelijke' fusie-gesprekken voert met INA, sterke banden met de Fiat Agnelli familie.