Feyenoord toont te veel ontzag

Schaakvoetbal, resultaatvoetbal, zomeravondvoetbal. De miljoenendans in de Champions League is begonnen en de thuisblijvers hadden op de eerste wedstrijddag gelijk. Slechts 35.000 toeschouwers waren getuige van een bloedeloze vertoning tussen Feyenoord en Borussia Dortmund. Slechts vijf minuten stond de Kuip in vuur en vlam. Na het 1-1 gelijkspel kon alleen de Rotterdamse politie tevreden terugkijken. Met zeven aanhoudingen was sprake van een vreedzame voetbalavond. Zo vreedzaam dat de Duitse trainer Skibbe na afloop een dankwoord richtte aan zijn Nederlandse gastheren.

Sinds het knock-out-systeem alleen nog in het UEFA-Cuptoernooi geldig is, worden de voetballiefhebbers in de Champions League steeds vaker getrakteerd op tactische duels die het aanzien nauwelijks waard zijn. Een gelijkspel wordt door trainers en spelers geenszins als een nederlaag beschouwd, hoewel het nieuwe puntensysteem de winnende partij duidelijk bevoordeelt. Zo won Rosenborg gisteravond in Portugal met 3-0 van Boavista, waardoor de Noorse kampioen in groep C de beste papieren heeft. Volgende week moet Feyenoord naar Trondheim. Een gelijkspel biedt weinig perspectief. Een nederlaag kan pijnlijke gevolgen hebben.

Feyenoord heeft zich aangepast aan de gangbare voetbalnormen in Europa, waar het spelen vanuit een gesloten defensie usance is geworden. Trainer Beenhakker bewees zijn elftal een slechte dienst door voortdurend te hameren op de kracht van de tegenstander. Feyenoord had beter zijn eigen spel kunnen spelen. Dan waren de toeschouwers in elk geval niet bedrogen uitgekomen. Door de afwezigheid van Duitse fans (een veiligheidsmaatregel) en de ingewikkelde organisatie van de kaartverkoop bleven opvallend veel zitplaatsen onbezet. Blijkbaar is de volksclub minder populair dan wordt verondersteld - en spreekt de groepsindeling van de Champions League niet tot de verbeelding.

Feyenoord steunt normaal gesproken op een koele verdediging, een intelligent middenveld en een opportunistische aanval. De ploeg straalt in de eredivisie veel vertrouwen uit, maar tegen Borussia bleek de zelfbewuste spelersgroep bevangen door de angst. De verwachtingen waren misschien te hooggespannen. Nationale topspelers als Bosvelt, Konterman, Van Gastel en Van Wonderen zijn op internationaal niveau geen gevestigde namen. Met Möller, Reuter, Nerlinger en Bobic beschikt Borussia over gelouterde voetballers die het combinatiespel tot kunst hebben verheven. De Braziliaanse backs Dédé en Evanilson brachten de neutrale toeschouwers in vervoering met snelle rushes en artistieke schijnbewegingen.

Feyenoord was bang voor het countervoetbal van Borussia, hoewel het Duitse elftal veel minder verdedigend speelde dan sommige ingewijden hadden voorspeld. Er bestaan veel vooroordelen tegenover Duitsers in het algemeen en Duitse voetballers in het bijzonder. Ze spelen laf en smeren hun tegenstanders voortdurend een gele kaart aan. Nee, dan de Nederlanders met hun gewaagde, aanvallende tactiek. De vooroordelen werden gisteravond gelogenstraft.

Toen trainer Beenhakker vorig jaar na de 3-1 zege van Feyenoord tegen VfB Stuttgart werd gevraagd naar zijn mening over het Duitse voetbal, kreeg hij de lachers op zijn hand. ,,Haben Sie eine Stunde'', klonk zijn arrogante antwoord. Twee weken later zweeg hij. Stuttgart won de return met 3-0 en Feyenoord was uitgeschakeld in de eerste ronde van het UEFA-Cuptoernooi. De Nederlander Verlaat van Stuttgart hoefde destijds niet lang na te denken, toen hij zijn mening over het Nederlandse spelpeil moest geven. ,,Haben Sie zwei Stunden'', luidde zijn reactie.

Beenhakker was gisteravond zo verstandig het countervoetbal van Borussia te respecteren. Hij toonde zelfs te veel respect voor de tegenstander. Met als gevolg dat sommige Feyenoorders als verlamd over het veld hobbelden. Ze kwamen niet toe aan hun vertrouwde positiespel en werden in de eerste helft aan alle kanten voorbijgelopen. Niet Feyenoord maar Borussia dicteerde de wedstrijd. Ricken, Möller en Bobic misten enkele fraaie mogelijkheden. Aan de andere kant stichtten Bosvelt en Van Gastel alleen met afstandsschoten gevaar. Feyenoord mocht tevreden zijn met de 0-0 ruststand.

Na de pauze leed Feyenoord minder balverlies, maar echt gevaarlijk werd de thuisclub zelden. Feyenoord had een schijnbaar overwicht, dankzij het vele balbezit en de oeverloze breedtepasses. Borussia liet zich steeds meer terugzakken op de eigen speelhelft en daarmee kreeg Feyenoord eindelijk grip op het middenveld. Halverwege de tweede helft stond het publiek op de banken. Van Wonderen speelde de bal in de voeten van Cruz, die dezelfde speler met een omhaal een vrije schietkans bood. Met de binnenkant van de rechtervoet tikte Van Wonderen de bal hoog in het Duitse doel. Doelman Lehmann veranderde het schot alleen nog van richting.

De onverwachte en onverdiende voorsprong bleek van korte duur. Nadat Ricken van dichtbij miste en Paauwe naast schoot, kwam Borussia op gelijke hoogte. Ricken gaf een dieptepass op Reina, die de bal vanaf de achterlijn richting eerste paal verplaatste. Daar knalde Bobic de bal in een vloeiende beweging achter doelman Dudek.

Voor de tweede keer binnen twaalf maanden zorgde Bobic voor een pijnlijke stilte in de Kuip. Vorig najaar maakte hij in blessuretijd het winnende doelpunt voor Stuttgart. Dit keer zorgde hij voor de gelijkmaker, die door Borussia als een overwinning werd gevierd en door Feyenoord als een normale uitslag werd beschouwd. ,,Er zat niet meer in'', zei Beenhakker. ,,Thuis voetballen is misschien wel moeilijker dan uit voetballen. Daarom ben ik best tevreden over het resultaat. We doen nog volop mee.''

    • Jaap Bloembergen