Europarlement stemt in met Commissie EU

Het Europees Parlement gaat in grote meerderheid akkoord met de benoeming van de nieuwe Europese Commissie onder leiding van Romano Prodi.

Het parlement aanvaardde vanmiddag met 404 stemmen voor, 153 tegen en 37 onthoudingen de Commissie, voor het mandaat van 1 jan 2000 tot 2005. Gisteravond al maakten communisten, eurosceptici en een deel van christen-democratisch/conservatieve combinatie van de Europese Volkspartij (EVP) duidelijk tegen te gaan stemmen. Daarmee is Prodi's doel, steun van de twee grootste fracties in het Europees Parlement, de EVP en de socialisten, slechts gedeeltelijk geslaagd.

Gisteren nog probeerden Europarlementariërs de indruk te wekken dat de goedkeuring van de Commissie-Prodi onzeker was. Dat was echter slechts theater. Achter gesloten deuren onderhandelden ze over de details van een resolutie die Prodi moest aanvaarden in ruil voor hun steun. In de resolutie zijn eisen opgenomen, waaraan Prodi al eerder heeft toegezegd te zullen voldoen. Zo wil hij ,,ernstig en diepgaand'' bekijken of een Eurocommissaris kan blijven zitten als het Europees Parlement een motie van wantrouwen tegen hem heeft aangenomen. Bovendien sluit Prodi niet uit dat hij de portefeuilleverdeling binnen de Commissie verandert als Eurocommissarissen niet voldoen.

EVP-fractievoorzitter Pöttering probeerde Prodi gisteren onder druk te zetten met kritische vragen over de Belgische Eurocommissaris voor Onderzoek, Busquin. Britse conservatieven, die tot zijn fractie behoren, beschuldigden de socialist Busquin ervan tijdens zijn hoorzitting voor het Europees Parlement te hebben gelogen toen hij zei dat hij persoonlijk niet betrokken was geweest bij smeergeldaffaires. Busquin ontkende heftig onwaarheid te hebben gesproken.

De socialistische fractieleider Barón Crespo beschuldigde de Spaanse conservatieve Eurocommissaris De Palacio tijdens diens hoorzitting te hebben gelogen toen zij verklaarde dat het Spaanse parlement had geoordeeld dat zij niet betrokken was bij fraude met Europese subsidies.

Volgens Barón Crespo valt het definitieve oordeel van het Spaanse parlement pas aan het einde van deze week, als De Palacio haar benoeming tot Eurocommissaris al op zak heeft. Toch sprak hij zijn steun uit voor de hele Commissie onder leiding van Prodi en beschuldigde hij EVP-ers ervan de socialist Busquin ,,politiek te willen lynchen'' omdat hij heeft geholpen een regering zonder christen-democraten tot stand te brengen.

Binnen de EVP-fractie stemden de Britse conservatieven en veel Duitse christen-democraten tegen de Commissie-Prodi. Behalve Busquin vinden de Britten ook de Eurocommissarissen Liikanen, Fischler, Monti en Kinnock niet aanvaardbaar, omdat zij ook van de aftredende Commissie deel uitmaakten. Het Europees Parlement kan slechts de voltallige Europese Commissie afwijzen en geen individuele Eurocommissarissen wegsturen. Duitse christen-democraten stemden tegen de Commissie omdat zij niet kunnen verkroppen dat de Duitse socialistische bondskanselier Schröder geen lid van hun partij tot Eurocommissaris heeft benoemd.

Vlaamse christen-democraten onthielden zich van stemming omdat zij, volgens Europarlementariër Marianne Thyssen, verontwaardigd zijn dat de Belg Busquin geen goed Nederlands spreekt. Nederlandse CDAers stemden voor de Commissie. Fractieleidster Maij-Weggen aarzelde gistermiddag nog wat zij moest doen, maar besloot voor de Commissie te stemmen omdat in de parlementaire resolutie is opgenomen dat Eurocommissarissen moeten aftreden als zij door de justitie in staat van beschuldiging worden gesteld. Prodi heeft op dit onderdeel voorzichtig gereageerd. Volgens hem is er bij een beschuldiging door de justitie onderzoek nodig, omdat de beschuldiging in de verschillende rechtstelsels van Europa niet dezelfde betekenis heeft.

Voor de goedkeuring van de nieuwe Commissie door het Europees Parlement waren vanmiddag vier stemmingen nodig. De eerste stemming ging over de resolutie. De tweede stemming betrof de benoeming van Commissievoorzitter Prodi. De derde stemming ging over de goedkeuring van de Commissie voor de periode tot het einde van dit jaar, tijdstip waarop de oude Europese Commissie had moeten aftreden. Hier waren 447 stemmen voor, 138 tegen en 29 onthoudingen. De vierde stemming betrof de mandaatsperiode van vijf jaar vanaf 1 januari 2000.

    • Ben van der Velden