Damrak wacht op goed nieuws

Gebrek aan positief nieuws en de aanhoudende angst voor een hogere rente. Deze combinatie zorgde er op de Amsterdamse beurs vanochtend voor dat de meeste aandelen moesten inleverden. Tegen het middaguur noteerde de AEX-index 6,19 punten lager op 576,57.

Slechts 4 van de 25 hoofdfondsen op het Damrak stonden vanochtend in de plus. Naast Heineken, Buhrmann en ASM Lithography boekte VNU een groei van bijna 1 procent tot 30,55 euro. De uitgever maakte vanochtend bekend het belang van bijna 10 procent in de Brits informatiedienst Scoot te hebben verkocht. Dit aandeel zou volgens VNU geen strategische waarde meer bezitten.

De stijging van ASM Lithography, toeleverancier aan de chipindustrie, van bijna 2 procent tot 63,25 euro leek vooral gevolg van Amerikaanse belangstelling. Gisteravond was het aandeel van het Veldhovense bedrijf op de beurs Nasdaq 2 procent hoger geëindigd. Philips stond ook op winst in de Verenigde Staten, maar wist dit niet vast te houden en stond tegen het middaguur 0,45 euro lager op 101,80 euro.

De angst voor een hogere rente raakte vooral de financiële waarden. Aegon ging een volle euro omlaag naar 81,10, ING verloor vijf eurodubbeltjes op 51,15 en Fortis moest zelfs 60 eurocent op 31,85 euro naar beneden. ABN Amro stond drie eurostuivers in de min, op 22,15 euro. Op de obligatiemarkt daalden de koersen van alle staatsleningen met enkele dubbeltjes.

Heineken, een dag eerder grootste stijger op de beurs, wist de winst vast te houden, en klom 15 cent hoger tot 51,55 euro.