Boete voor kartel van notarissen

De Nederlandse Mededingingsautoriteit heeft boetes opgelegd aan zestien Bredase notarissen die er tot voor kort onderlinge kartelafspraken op na hielden. Dat heeft de NMa vanochtend bekendgemaakt.

Dit is de tweede keer dat de `kartelwaakhond', die toeziet op de vrije mededinging, een boete uitdeelt. Drie weken geleden legde de NMa de Samenwerkende Electriciteits-Productiebedrijven (Sep) een boete op van 14 miljoen gulden voor belemmering van concurrentie op het elektriciteitsnet.

De Bredase notarissen krijgen samen een boete van iets meer dan drie ton, 15.000 tot 20.000 gulden per notaris, omdat ze hadden afgesproken opdrachten van de gemeente Breda onder elkaar te verdelen. Dit is in strijd met de Mededingingswet, die concurrentiebeperkende afspraken verbiedt. Bij een onaangekondigde inval bij vier van de betrokken notariskantoren heeft de NMa documenten aangetroffen waarin de kartelafspraken zijn vastgelegd.

,,Wij zijn allen stomverbaasd'', reageert de woordvoerder van de Bredase notarissen, oud-notaris J. Linders van Linders Wijnands Olde Wolbers, één van de getroffen kantoren. ,,Die onderlinge afspraak bestaat al vijftig jaar en is nota bene door de gemeente Breda zelf geïnitieerd. De gemeente wilde ongelijke behandeling van notarissen voorkomen door haar opdrachten eerlijk te verdelen.''

Wethouder N. van Osch van de gemeente Breda stelt in een reactie dat de gemeente nooit heeft aangedrongen op onderlinge afspraken tussen notarissen. ,,Die kwamen daar zelf mee'', aldus Van Osch. De gemeente heeft wel altijd met de door de notarissen voorgestelde verdeling ingestemd. ,,Voor ons maakte het immers niks uit, alle notarissen hanteren toch dezelfde tarieven.'' De vaste notaristarieven worden pas op 1 oktober van dit jaar afgeschaft.

De Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB) zegt dat onderlinge afspraken zoals die in Breda ook in de rest van Nederland gemeengoed zijn. Een woordvoerder van de NMa noemt dat ,,geen excuus'' om zulke concurrentiebelemmerende afspraken in stand te houden. ,,Gezien de aard van hun beroep hadden de notarissen kunnen weten dat ze in strijd met de wet handelden.'' De NMa hoopt dat de uitspraak ertoe leidt dat andere notarissen vergelijkbare afspraken zullen ontbinden. ,,Wij gaan daar ook op controleren'', aldus de woordvoerder.

,,De NMa heeft gewoon een voorbeeld willen stellen'', zegt Linders, die erop wijst dat de overeenkomst tussen de Bredase notarissen eerder dit jaar is ontbonden. De notarissen overwegen in beroep te gaan tegen de uitspraak.