`Willem II heeft smoel'

Willem II speelt morgenavond voor het eerst in de clubgeschiedenis in de Champions League. Drie spelers uit de kampioensploeg van 1955 nemen alvast een voorschot op de wedstrijd tegen het Russische Spartak Moskou.

Willem II behaalde in 1955 de eerste landstitel in het betaalde voetbal. De Tilburgers eindigden als eerste in de kampioenspoule, waarin de winnaars van de eerste klasse A tot en met D streden om de Nederlandse titel. Willem II was sterker dan NAC, PSV en Eindhoven, maar had over geluk niet te klagen. In de beslissende uitwedstrijd tegen Eindhoven wonnen de Tricolores door een eigen doelpunt van de thuisploeg. Na het behalen van het kampioenschap mocht Willem II Europees voetbal spelen, maar het bestuur zag uit kostenoverwegingen af van een avontuur over de grenzen.

Publiekslieveling in die tijd was de nu 74-jarige Jan van Roessel. Hij was een omstreden speler, want de fysiek sterke aanvaller had het gewaagd om van de ambtenarenclub LONGA over te stappen naar de sjiekere stadgenoot Willem II. Van Roessel (midvoor, 168 wedstrijden voor Willem II en zesvoudig international) kijkt desondanks met veel plezier terug op het kampioensjaar. ,,We hadden een prachtelftal met een aantal internationals. Bij elke thuiswedstrijd zat er 15.000 man in het stadion. We speelden volgens het stopperspilsysteem en zorgden altijd voor spektakel.''

Ook Van Roessels toenmalige ploeggenoot Rinus Formannoy (73 jaar, rechtshalf, 224 wedstrijden voor Willem II) vond het Willem II van 1955 een sterk elftal. ,,Onze ploeg bestond uit een goede mix van harde werkers en technici. Bovendien waren we conditioneel ijzersterk, we scoorden vaak in de laatste minuten van de wedstrijd.''

De goede fysieke gesteldheid van de spelers was voor een groot deel de verdienste van dr. Frantisek Fadrhonc, de trainer van Willem II en later bondscoach van Oranje. ,,Fadrhonc was een fantastisch mens en een vriend van de spelers'', herinnert Piet de Jong (69 jaar, rechtsbuiten, 363 wedstrijden voor Willem II) zich. ,,We waren een stelletje stijve harken, maar Fadrhronc liet ons veel gymnastiekoefeningen doen. Hij had een grote kennis van het menselijk lichaam. Ik had eens spit en wist niet hoe ik daar vanaf moest komen. Fadrhonc gaf mijn moeder het advies om hete handdoeken op mijn rug te leggen. Een paardenmiddel, maar het hielp wel.''

Van Roessel kampte vaak met overgewicht. Fadrhonc had de oplossing. Van Roessel: ,,Hij offerde de pauze van zijn werk op om met mij te gaan trainen. Ik moest van hem dikke kleding aantrekken, waarna hij mij aan zware looptrainingen onderwierp. De kilo's vlogen eraf, en ik ging voortaan door het vuur voor Fadrhronc.''

Het Willem II van 1955 was een echte vriendenploeg. Na elke training gingen de spelers onder aanvoering van Van Roessel op stap. Altijd was er een uitgebreid diner in hotel Riche, in het centrum van de stad. ,,De sfeer in de ploeg was gemoedelijk, misschien omdat elke speler ook nog een baan had buiten het voetbal'', vertelt Van Roessel. ,,De druk om te presteren was minder groot dan nu. Je speelde nog écht voor je plezier.''

Over het voetbal van tegenwoordig zijn de coryfeeën van weleer minder te spreken. ,,Het is allemaal veel harder en ruwer geworden'', vindt De Jong. ,,Ik had in het huidige voetbal geen wedstrijd meer uit kunnen spelen.'' Van Roessel: ,,Alleen voor het geld het ik nu nog willen spelen, al verdiende ik bij Willem II ook heel aardig. Ach, het voetbal is behoorlijk verzakelijkt en minder aantrekkelijk geworden. Het huidige Willem II vind ik nog een uitzondering op de regel. De ploeg speelt technisch goed en aanvallend voetbal. Mooi om te zien.''

Formannoy betreurt één ding: het grote aantal buitenlanders bij Willem II. ,,Niets ten nadele van die jongens, want een speler als Galásek is echt een kanjer. Maar ik vraag me af of het Tilburgse publiek zich kan identificeren met al die vreemdelingen. Vroeger wekte het al verbazing als er een speler uit Gilze-Rijen in de basis stond.''

En dan loopt er ook nog een bijzondere trainer rond, Co Adriaanse uit Amsterdam. Een oefenmeester die zijn selectie een tijdje terug na een grote nederlaag voor straf twintig kilometer liet lopen. ,,Dat hadden wij nooit gepikt'', zegt Van Roessel stellig. ,,Als trainer moet je wel de grenzen van je macht kennen.'' Formannoy: ,,Maar Co presteert wél al drie jaar lang uitstekend. Hij heeft Willem II een smoel gegeven.''

Onder Adriaanse dwong Willem II kwalificatie voor de Champions League af. Over de kansen zijn de meningen verdeeld. ,,Proberen een paar punten te halen, meer zit er niet in'', zegt Van Roessel. ,,Met een beetje mazzel kan de ploeg de tweede ronde bereiken'', vindt een optimistische De Jong. Twee keer winnen van Bordeaux bijvoorbeeld, waarom zou dat niet lukken?'' Formannoy: ,,Willem II is veel te licht voor de Champions League. De club moet proberen om zoveel mogelijk geld te verdienen, want na één ronde is het afgelopen met de pret.''

    • Marcel Abrahams